Export Manet schilderij verboden door Groot-Brittannië

Eduard Manet, Portret van Mademoiselle Claus, 1868. Foto: Todd-White Art Photography

Werd er eerder al door de Britse minister van cultuur Ed Vaizey een tijdelijk exportverbod op een stadsgezicht van de Italiaanse Francesco Guardi gelegd, nu doet hij dit ook voor een detail van het werk Het Balkon van Eduard Manet waarop de violiste Fanny Claus is afgebeeld. Ook met dit schilderij hoopt Vaizey dat er met het exportverbod genoeg tijd gerekt kan worden om het geldbedrag van £28 miljoen op tijd bijeen te brengen zodat het werk in Groot-Brittannië kan blijven.

Eduard Manet schilderde Het Balkon in 1868 en beeldde onder andere de bekende violiste Fanny Claus af. Dit schilderij diende overigens ook als inspiratiebron voor Réne Magritte’s Perspectief II, Het balkon van Manet wat in het Museum voor schone kunsten Gent te zien is. De schilder John Singer Sargent kocht een detail van het werk met de titel Portret van Mademoiselle Claus in 1884 bij het Parijse veilinghuis Hôtel Drouot en sinds die tijd is het in Groot-Brittannië geweest. Dit werk diende als voorbereidend werk voor het uiteindelijke schilderij dat in Musée d’Orsay te Parijs te zien is en daarom is het juist zo interessant aldus Lowell Libson (Reviewing Committee on the Export of Works of Art and Objects of Cultural Interest): “The painting in its unfinished state adds to its interest, revealing the artist’s creative process whilst emphasising the haunting beauty of the portrait.” Daarbij schreef de commissie in het adviesrapport het volgende over dit portret van Manet: “The portrait was of outstanding aesthetic importance and outstanding significance for the study of French painting of the second half of the 19th century, and in particular the work of Manet, one of the leading Impressionist painters of the period”.

 

Eduard Manet, Het balkon, 1868 en daarnaast Réne Magritte, Perspectief II, Het balkon van Manet, 1950.

(Bron: Huffington Post, The Guardian, Independent)

Lees ook:Exportverbod op Italiaans stadsgezicht
Lees ook:Turner krijgt exportverbod
Lees ook:National Portrait Gallery kan zelfportret Anthony van Dijck behouden
Lees ook:Ruzie over rechten foto’s Wikimedia
Lees ook:Nieuwe graffiti ster in Groot-Brittannië?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>