Miljardair wil geld andere rijken

Rijke Amerikanen moeten dertig miljoen dollar schenken aan het museum voor hedendaagse kunst MOCA in Los Angeles. Dat schrijft miljardair Eli Broad in een opiniestuk in de Los Angeles Times.

De gepensioneerde ondernemer belooft zelf dertig miljoen dollar te storten in de lege kassen van het armlastige MOCA. Hij stelt echter de belangrijke voorwaarde dat andere sponsors een vergelijkbaar bedrag doneren. “Ik wil helpen als jullie dat ook doen”, schrijft Broad in de Los Angeles Times.

Hoewel hij liefst 2,5 miljard dollar aan goede doelen kan geven, wil Broad niet in zijn eentje de kar trekken. De stad Los Angeles telt immers meer miljonairs dan Eli Broad: “This is not a one-philanthropist town.”

Eli Broad verdiende zijn enorme vermogen met zijn twee bedrijven: bouwbedrijf KB Home en pensioenverzekeraar SunAmerica. Na zijn pensionering begon hij samen met zijn vrouw de Eli and Edythe Broad Foundation en de Broad Art Foundation. De twee fondsen beheren 2,5 miljard dollar en schenken geld aan onderwijs, kunst en wetenschap.

Zijn toezegging het museum in Los Angeles meer geld te schenken, is opmerkelijk. Eerder zei Broad nog dat de kredietcrisis hem noopte tot zuinigheid. “Het is geen business as usual de komende jaren”, zei hij op dat moment in de LA Times. Nu schrijft hij dat rijke Amerikanen ook in financieel moeilijke tijden hun steentje moeten bijdragen aan de culturele sector en daarmee aan de vitaliteit van de stad.

Lees ook:Amerikaanse musea voelen kredietcrisis
Lees ook:Autofabrikanten investeren in Detroit Institute of Arts Museum
Lees ook:Vijftig miljard dollar voor kunst
Lees ook:Jeffrey Deitch nieuwe directeur MOCA Los Angeles
Lees ook:Fotografe Annie Leibovitz leent miljoenen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>