Van martelbunker tot museum voor hedendaagse kunst

De Zuid-Koreaanse overheid is vandaag begonnen met de transformatie van het voormalige militaire commandocentrum ‘Kimusa’. Vanaf eind 2012 moet het gebouw dienst gaan doen als dependance van het Koreaanse museum voor hedendaagse kunst. In Zuid-Korea is echter niet iedereen even blij met deze ontwikkeling vanwege het dubieuze verleden van het gebouw.

‘Kimusa’ werd in 1928 gebouwd als ziekenhuis door de Japanners die het land op dat moment hadden bezet (1910-1945). Na de tweede wererldoorlog werd het gebouw door Zuid-Korea gebruikt als een militair commandocentrum en er zijn aanwijzingen dat er hier zou zijn gemarteld tijdens het totalitaire regime dat het land regeerde na de Japanse bezetting.  Vanwege de historie zijn er dan ook genoeg mensen die vinden dat het gebouw gesloopt zou moeten worden.

Zoals Kimusa er uit zou moeten komen te zien na de verbouwing

In 2008 kreeg het gebouw de status van cultureel erfgoed waarop de Zuid-Koreaanse president besloot dat er een museum van gemaakt moest worden. Het gehele interieur van het gebouw gaat op de schop en in elke ruimte van het gebouw zal er kunst worden getoond, dus ook in de toiletten. Vandaag werd dan ook middels een feestelijke ceremonie het signaal gegeven dat de werkzaamheden officieel zijn begonnen. (Bron: AP en Korea Herald)

Lees ook:Kunstsmokkel tussen Noord- en Zuid-Korea
Lees ook:Kunst app van de week: Korean Artist Project
Lees ook:Bijzondere werken van Do Ho Suh
Lees ook:Noord Koreaanse Propaganda?
Lees ook:Kunst app van de week: NMoCa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>