Kunstsmokkel tussen Noord- en Zuid-Korea

Ri Gun Sok, Fogged Country. Courtesy of Mansudae Art Studio

Afgelopen donderdag maakte de Zuid- Koreaanse politie bekend vier personen te hebben aangehouden die van kunstsmokkel vanuit Noord-Korea naar Zuid-Korea worden verdacht. De hoofdverdachte zou al meer dan 1.300 schilderijen (onder andere landschappen) via connecties uit Noord-Korea via China naar Zuid-Korea hebben gesmokkeld, om deze vervolgens voor hoge bedragen door te verkopen.

Zonder toestemming van het Zuid-Koreaanse Ministerie van Integratie (Unification Ministry) wordt handel tussen Noord-Korea en Zuid- Korea niet toegestaan. Toch hebben deze smokkelaars zonder deze toestemming naar schatting rond de $30, 000 weten te verdienen, bijvoorbeeld door de schilderijen per post van het ene land naar het andere te versturen en vervolgens te verkopen. Een medewerker van de SMPA zegt hierover: “this is the first incident we know of in which North Korea has sold its paintings overseas through this association of Korean-Chinese in China.”

Kim Jong- Il bezoekt de Mansudae Art Studio. Foto: North Korean Central News Agency (AFP, Kns)

De hoofdverdachte betaalde de kunstenaars de helft van de winst en nam zelf een percentage van de winst. Lokale nieuwszenders en de Zuid- Koreaanse politie lijken er echter van overtuigd te zijn dat dit een manier is van de Noord-Koreaanse overheid om contant geld binnen te halen. Lee Heung-Hoon (hoofddetective bij de politie van Seoul) zegt: “The North’s art studio obviously earns foreign cash out of this deal.” Enkele van de gesmokkelde kunstwerken zijn bijvoorbeeld van bekende Noord-Koreaanse kunstenaars die verbonden zijn aan de Mansudae Art Studio die eigendom is van de Noord-Koreaanse overheid. (Bron: BBC, AFP, Asian correspondent.com, Artinfo)

Lees ook:Noord Koreaanse Propaganda?
Lees ook:Van martelbunker tot museum voor hedendaagse kunst
Lees ook:Kunst app van de week: Korean Artist Project
Lees ook:Bijzondere werken van Do Ho Suh
Lees ook:Kim Jong Il in 7 kunstwerken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>