The Guardian kopt: ‘Is de Blockbuster tentoonstelling dood?’

©The National Gallery

Al eerder schreef The New York Times over het naderende einde van de grote blockbuster tentoonstellingen. De reden hiervoor waren de financiële lasten die een blockbuster tentoonstelling met zich meebrengt (met name in de zin van verzekeringen). In het artikel van The Guardian wordt er expliciet een enigszins verrassende (nieuwe?) reden genoemd, namelijk de bezoekersaantallen.

De blockbuster tentoonstellingen zijn opgezet om een groot publiek aan te spreken en de drukte tijdens het bezoek aan een dergelijke tentoonstelling wordt dan ook wel vaker als kritiekpunt genoemd. De inkomsten, bijbehorende publiciteit en toenemende naamsbekendheid van het betreffende museum leek tot nu toe echter niet op te wegen tegen deze kritiek. Het tij lijkt te keren want The National Gallery heeft in de aanloop van de opening van de “Leonardo da Vinci: Painter at the Court of Milan” tentoonstelling (dat pas in november zal openen) maatregelen genomen tegen zogenaamde ‘gallery rage’. Voor deze tentoonstelling zijn maar liefst 7 van de 15 werken, die aan Leonardo worden toegeschreven, bijeen gebracht. Bovendien zijn er vele werken van Leonardo’s tijdgenoten te zien. Het museum vreest voor een enorme schare bezoekers rondom deze zeven topwerken.

De blockbuster tentoonstelling over Gauguin in het Tate Modern lijkt een keerpunt te zijn geweest. Het museum was zo overvol met publiek, dat het onmogelijk bleek om de werken en foto’s goed te kunnen zien, aldus Stephen Moss van The Guardian. De bezoeker wil het liefst het gevoel hebben ‘alleen’ te zijn met een kunstwerk, wat op deze manier onmogelijk is. Het Tate Modern heeft hierdoor slechte publiciteit gekregen en The National Gallery lijkt zich dit aangetrokken te hebben. Het museum heeft nu namelijk aangekondigd dat er om de 30 minuten maximaal 180 bezoekers zullen worden binnengelaten (volgens de gezondheids- en veiligheidsnormen mogen dit er normaal gesproken 230 personen met half uur zijn).

Colin Tweedy ( algemeen directeur van Arts& Business) lijkt zeker te zijn dat de blockbuster tentoonstellingen op hun retour zijn en is blij met dit idee. Tweedy zegt: “The blockbuster model is killing art. It is not the right way to see great artists. In the next five years, museums will stop doing these exhibitions because they are too much trouble. The blockbuster is an old model. The creators of culture have to think in a different way.” We zullen moeten afwachten of deze uitspraak uitkomt en wat in dat geval de nieuwe manieren van tentoonstellen zal worden. ( Bron: The Guardian)

Lees ook:Nederlands museum populairder dan Louvre
Lees ook:Kunstuitlenen vanuit Rusland problematisch
Lees ook:Tate Gallery geeft schilderij Constable terug na nazi-diefstal
Lees ook:Schilderijen van Bob Dylan binnenkort in Gagosian Gallery
Lees ook:Blockbuster tentoonstellingen verleden tijd?

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>