Herontdekte Guercino komt naar Boijmans

 Guercino,David met het hoofd van Goliath, 1657, collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

Guercino,David met het hoofd van Goliath, 1657, collectie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Heerhugowaard.

Museum Boijmans Van Beuningen en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier kondigen met trots de herontdekking aan van een werk van de 17e-eeuwse Italiaanse kunstschilder Guercino. ‘David met het hoofd van Goliath’(1657) werd lang gezien als een anoniem schilderij. Tot de Britse kunsthistoricus Nicholas Turner het identificeerde als zeker afkomstig van Guercino.

Het 17e-eeuwse schilderij ‘David met het hoofd van Goliath’ hing tientallen jaren onopgemerkt aan de wand in een kantoor van een waterschap in Hoorn. In 2003 kwam het in de collectie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.Door een toevalligheid – de komst van een taxateur in verband met verzekering van de collectie – werd duidelijk dat het hier weleens zou kunnen gaan om een heel bijzonder en kostbaar schilderij. In de herfst van 2015 identificeerde de gerenommeerde Britse Guercino-kenner Nicholas Turner het doek als een laat werk van deze grote Italiaanse meester.

Giovanni Francesco Barbieri (Bologna 1591-1666) – beter bekend als ‘Il Guercino’ (‘de schele’) – maakte onder meer een altaarstuk voor de Sint-Pieterbasiliek in Rome en schilderde een beroemd geworden plafondfresco voor de Villa Ludovisi in dezelfde stad. Guercino was een van de meest gevierde schilders van zijn tijd, met tientallen opdrachten voor altaarstukken.Hij behoort tot de allergrootste barokschilders van Europa en werkte voor Paus Gregorius XV. Ook de Franse koning Lodewijk XIII en de Engelse koning Karel I vroegen Guercino voor hun hof te komen werken, maar hij weigerde.

Het werk ‘David met het hoofd van Goliath’ werd vervaardigd in opdracht van Massimiliano Stampa, markies van Soncino, en toont een bekend bijbelverhaal: in een oorlog tussen de Israëlieten en Filistijnen velde de jonge herder David de Filistijnse reus Goliath met een welgemikte worp met zijn slinger. David maakte het karwei af door Goliath met diens eigen zwaard het hoofd af te houwen. Stampa bestelde in 1657 drie schilderijen bij Guercino, waaronder deze David, voor een totaalbedrag van 165 dukaten. Het schilderij maakte diverse omzwervingen, alvorens in 1952 te worden aangekocht door een rechtsvoorganger van het hoogheemraadschap voor 300 gulden.

Het beleid van hoogheemraadschap is erop gericht zijn collectie zoveel mogelijk in te zetten en te tonen.Nadat de betekenis van het schilderij duidelijk was geworden, werd daarom contact gelegd met Museum Boijmans Van Beuningen. Het schilderij past uitstekend in de collectie van het museum en dat heeft het graag in bruikleen aanvaard. Noord-Hollanders kunnen het schilderij eenmalig gratis bekijken in het kantoor van het hoogheemraadschap te Heerhugowaard tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september, van 11.00 tot 16.00 uur.Meteen daarna reist het door naar het museum en is het in Boijmans te zien vanaf dinsdag 13 september.

Het museum is verheugd over de langdurige bruikleen. Werk van Guercino is zeldzaam in openbaar Nederlands kunstbezit. Museum Boijmans Van Beuningen bezit als enige museum in Nederland sinds 1976 een andere Guercino: het kleine olieverfschilderij ‘Landschap met badende vrouwen’uit circa 1621.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen

Lees ook:Boijmans van Beuningen toont het verhaal achter de collectie
Lees ook:Oud-directeur Museum Boijmans Van Beuningen overleden
Lees ook:Boijmans van Beuningen combineert depot met nieuwe aanwinsten
Lees ook:Videowedstrijd Boijmans Van Beuningen
Lees ook:‘Le miroir vivant’ te zien in Museum Boijmans Van Beuningen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>