‘Le miroir vivant’ te zien in Museum Boijmans Van Beuningen

Le Miroir Vivant van Magritte CREDITS: Museum Boijmans van Beuningen

Het museum Boijmans van Beuningen spant zich momenteel in om het schilderij ‘Le miroir vivant’ uit 1928 van René Magritte (1898-1967) aan te kopen. Het schilderij is een prachtige toevoeging aan de wereldberoemde collectie surrealistische kunst van het museum. Tot het einde van het jaar heeft het museum de tijd om de benodigde fondsen te werven.

Dit vroege werk van Magritte bevindt zich momenteel al in het museum. Het vormt – als bruikleen – het sleutelstuk in een tentoonstelling die het schilderij op verrassende en associatieve wijze linkt aan vijftig uiteenlopende collectiestukken.

‘Le miroir vivant’ stamt uit een groep van ruim veertig woord/beeld schilderijen die Magritte maakt in de beginjaren van zijn carrière. Het werk is experimenteel door de beeldende werking van taal. In ‘Le miroir vivant’ zijn vier onderling verbonden wolkachtige witte vormen zichtbaar die elk zijn voorzien van een raadselachtige korte tekst. De woorden ‘personnage éclatant de rire’ (lachende persoon), ‘armoire’ (kabinet), ‘horizon’ en ‘cris d’oiseaux’ (vogelkreten) roepen talloze associaties op. Toch blijft de samenhang van de woorden en de betekenis van dit uitgesproken non-figuratieve schilderij lastig te doorgronden. Zelden komt een schilderij uit deze vroege jaren op de markt. Het werk is een belangrijke aanvulling op de latere, meer bekende werken van Magritte die zich al in de collectie bevinden. Het slaat bovendien een brug tussen het dadaïsme, surrealisme en popart. Artistieke stromingen die alle goed in de museumcollectie vertegenwoordigd zijn.

In nauwe samenwerking met de Amerikaanse kunstenaar Alex da Corte (1981) is een tentoonstelling samengesteld waarin ‘Le miroir vivant’ startpunt is. De vier woorden in het enigmatische schilderij van Magritte zijn de aanwijzingen voor verhalen die de bezoeker zelf kan opdiepen. Zowel het verhalende als het alledaagse in Magritte’s werk, zijn een rode draad in de tentoonstelling. Met vijftig schilderijen, sculpturen, foto’s en installaties van kunstenaars als Marcel Broodthaers, Jim Dine, Dan Flavin, Duane Hanson en David Hockney worden intieme artistieke dwarsverbanden gelegd tussen kunstwerken en kunststromingen als dada, minimalisme en pop art. Een aantal werken is nooit eerder te zien geweest, zoals werken van Tony Lewis en Alex Israel.

BRON: Persbericht Museum Boijmans van Beuningen 

Lees ook:Boijmans van Beuningen koopt werk René Magritte
Lees ook:Magritte’s keren terug in Rotterdam
Lees ook:Eigen museum voor surrealist Magritte
Lees ook:UPDATE: TV-tip: Conducting Boijmans bij het Uur van de Wolf
Lees ook:TV-tip: Conducting Boijmans bij het Uur van de Wolf

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>