Bevrijdingsmuseum gloeit Giro-Roze en staat stil bij sport in vrijheid

Persfoto Koepelnacht CREDITS: Bevrijdingsmuseum

In de komende nachten tot en met 8 mei aanstaande gloeit de koepel van het Bevrijdingsmuseum in Groesbeek roze in het donkere landschap. Dit lichtend symbool is ontstoken ter ere van de Giro D’Italia die op 7 mei door Groesbeek komt. De fietsers rijden vlak langs het museum en ook vanaf de befaamde Zevenheuvelenweg zal de koepel van het museum goed zichtbaar zijn. Overdag wapperen grote roze vlaggen met de leuze ‘Liberazione’ rond de koepel van het museum. Twee dagen daarvoor, op 5 mei, zal de Freedom Ride bij het Bevrijdingsmuseum zijn ravitaillering krijgen, waar op dat moment het jaarlijkse Bevrijdingsfestival van het museum plaatsvindt. Door Robert Geesink wordt ter plekke het bevrijdingsvuur ontstoken.

De Giro D’Italia is de eerste van twee grote sportevenementen in het Rijk van Nijmegen in 2016, gevolgd door de 100e editie van de Vierdaagse in juli De Giro D’Italia en de Nijmeegse Vierdaagse hebben veel gemeen. Ze vonden beide voor het eerst plaats in 1909. Beide evenementen werden enkele jaren onderbroken door de Eerste Wereldoorlog en vervolgens door de Tweede Wereldoorlog. De eerste naoorlogse editie van beide grote evenementen was in 1946. Dit jaar viert de Vierdaagse haar 100e editie en vindt de Giro D’Italia voor de 99e keer plaats.

Reden voor het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 om stil te staan bij de geschiedenis van beide sportevenementen en het belang van kunnen lopen, fietsen en leven in vrijheid. In juli zal het Bevrijdingsmuseum haar openluchtexpositie ‘Op Vrije Voeten. De Vierdaagse in tijden van oorlog en vrijheid’ openen en deze week kleurt het Bevrijdingsmuseum dus roze ter ere van de Giro: overdag met de roze vlaggen en ‘s nachts met de gloeiende koepel, een baken voor de vrijheid van de sport.

BRON: Persbericht Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 via Perssupport.nl

Lees ook:Brengt Amsterdam fascistengroet?
Lees ook:Bevrijdingsmuseum lanceert nieuwe app Warstories
Lees ook:Roze Kunst Route in Eindhoven
Lees ook:Songs of Liberation in het Bevrijdingsmuseum
Lees ook:Verkoop Vierdaagse bij Simonis & Buunk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>