Brengt Amsterdam fascistengroet?

Olympische groet - Gra Rueb

Brengt Amsterdam de liefhebbers van de Giro d’Italia de fascistengroet?

Deze vraag wordt opgeworpen door een Parool-verslaggever. Hij constateert dat het Amsterdamse welkomstbord voor wielrenners en supporters is geplaatst naast het enigszins omstreden beeld van de Olympische groet, die sinds 1946 niet meer wordt gebruikt vanwege de associaties met de Hitlergroet.

Het beeld is in 1928 gemaakt door de Haagse beeldhouwster Gra Rueb voor het Olympisch Stadion in Amsterdam. De van oorsprong Romeinse groet werd in de jaren twintig gekopieerd door de aanhangers van Mussolini en later ook die van Hitler. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Olympische groet afgeschaft en raakte ook het beeld bij het Olympisch Stadion enigszins omstreden.

Het is misschien niet zo slim de Italiaanse Giro-liefhebbers juist bij dit beeld te verwelkomen, stelt verslaggever Jelle de Gee van Het Parool. Sportwethouder Carolien Gehrels durft de confrontatie wel aan: “Je moet de geschiedenis niet verstoppen. Je moet de geschiedenis uitleggen. Je moet de verhalen vertellen.”

Lees ook:Prins Charles Bonaparte brengt bezoek aan tentoonstelling Alexander, Napoleon & Joséphine
Lees ook:Kunstenaar Ai Weiwei gearresteerd
Lees ook:Gedicht ‘Marc groet ’s morgens de dingen’ krijgt een beeld
Lees ook:Voetballer Coen Moulijn voor eeuwig voor de Kuip
Lees ook:Mega museum in Mexico Stad

1 Reacties // Reageer

One thought on “Brengt Amsterdam fascistengroet?

  1. Jurryt van de Vooren

    Het Parool had het Olympisch Stadion ook om een reactie kunnen vragen, en dan had het die van mij gekregen als sporthistoricus in dienst. Maar dat is misschien iets te journalistiek gedacht.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>