Eerste overzichtstentoonstelling Schalcken in Dordrechts Museum

Beeldmerk Schalcken London Haeften via Perssupport.nl

Beeldmerk Schalcken London Haeften via Perssupport.nl

Godefridus Schalcken (1643-1706) was een van de beroemdste en meest succesvolle schilders van zijn tijd. Hij was destijds zelfs bekender dan Rembrandt. Vooral met scènes bij kaarslicht vestigde Schalcken zijn reputatie. Hij was geliefd vanwege zijn virtuoze techniek en zinnenprikkelende onderwerpen. Tegenwoordig is zijn naam bij een breed publiek minder bekend. Om dit tij te keren zet het Dordrechts Museum Schalcken opnieuw in de schijnwerpers en opent op 21 februari de tentoonstelling Schalcken – Kunstenaar van het verleiden.
Schalcken is de meester van het kaarslicht. De nachtstukken van de fijnschilder, met een kaars of olielamp als centrale lichtbron, hebben een betoverende werking. Zijn schilderijen zijn bovendien bijzonder door de geraffineerde manier waarop de kijker bij de voorstelling betrokken wordt. De gedetailleerde werken openen een intieme wereld vol erotiek en nachtelijke spanning. Met een slimme enscenering, spannende belichting en suggestieve blikken en gebaren roept Schalcken allerlei gevoelens op. Dikwijls voelt de toeschouwer zich een voyeur. Schalckens humor, zinnelijkheid en verbluffende techniek maken hem bij uitstek geschikt voor een tentoonstelling vol kijkplezier.

Schalcken en Dordrecht zijn nauw met elkaar verbonden. De kunstenaar groeide er op,  trouwde er en maakte er naam met zijn fijn geschilderde portretten en genrestukken. Met veel talent en zakelijk inzicht werkte de telg uit een predikantenfamilie zich op tot een van de internationaal meest gevraagde Nederlandse schilders uit de 17de eeuw. Schalcken werd zelfs hofschilder van de koning van Denemarken. Zijn charmante, minutieus en briljant geschilderde werkjes op klein formaat waren zeer populair en werden voor hoge bedragen verkocht. Met meer dan 80 werken komt bijna een derde van zijn bekende oeuvre terug naar de stad van Schalcken. Niet eerder zijn zoveel werken van Schalcken uit museale en particuliere collecties in Europa en Amerika bijeengebracht.

Schalcken – Kunstenaar van het verleiden is georganiseerd in samenwerking met het Wallraf-Richartz-Museum te Keulen. De tentoonstelling was daar eerder te zien en is goed ontvangen door zowel de pers als het publiek in Duitsland. De musea te Keulen en Dordrecht laten zien dat Schalcken tot de beste Hollandse meesters behoort en het herontdekken waard is. De tentoonstelling loopt van 21 februari tot en met 26 juni.

BRON: Persbericht Dordrechts Museum via Perssupport.nl

Lees ook:Holland op zijn mooist
Lees ook:Publiek kiest top-10 werken in Dordrechts Museum
Lees ook:David Hockney. A Bigger Picture in Keulen
Lees ook:Dordrechts Museum verwelkomt 100.000e bezoeker bij Willem II-Kunstkoning
Lees ook:David Hockney: A Bigger Picture

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>