David Hockney: A Bigger Picture

David Hockney, Winter Timber, 2009, Olieverf op 15 doeken © David Hockney. Foto: Jonathan Wilkinson

De internationale media blijven de Britse David Hockney op de voet volgen sinds zijn zwembadschilderijen als A Bigger Splash uit de jaren ’60 beroemd en geliefd werden. Hockney blijft zichzelf echter vernieuwen en zich verdiepen in nieuwe technieken, waardoor hij vrij recent weer de hele wereld verbaasde en het internationale nieuws beheerste met zijn Ipad kunstwerken. Het zal je dan ook niet verbazen dat Hockney een eeuwenoud onderwerp in de schilderkunst, namelijk landschapsschilderkunst, op verschillende verfrissende en kleurrijke manieren weet te interpreteren en presenteren in de tentoonstelling ‘David Hockney. A Bigger Picture’ in Museum Ludwig te Keulen.

David Hockney. A Bigger Picture is een succesvolle rondgaande tentoonstelling die in de Royal Academy te Londen maar liefst 650.000 bezoekers trok. Daarnaast was de tentoonstelling ook in het Guggenheim in Bilbao te zien en nu op de laatste locatie: Museum Ludwig te Keulen.

David Hockney, Woldgate Woods, 21, 23 & 29 November 2006, Olieverf op 6 doeken © David Hockney. Foto: Richard Schmidt

Hockney wil de blik van de bezoeker verruimen en heeft zijn landschappen op drie verschillende manieren weergegeven: landschapsschilderijen (deze heeft hij ter plekke geschilderd of in de studio aan de hand van snelle schetsen), landschappen die Hockney op de Ipad heeft gemaakt en Multi- screen films van landschappen.  Je hebt het gevoel dat je zo in de wandvullende geschilderde landschappen kunt stappen en een heerlijke boswandeling kunt maken (zie Woldgate Woods). Het ene geschilderde landschap is nog warmer, kleurrijker en levendiger dan het volgende.

 

David Hockney, The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (twenty eleven). Olieverf op32 doeken © David Hockney. Foto: Jonathan Wilkinson

Verschillende landschappen die Hockney op de Ipad heeft gemaakt zijn op indrukwekkende monumentale formaten geprint (zie The Arrival of Spring in Woldgate hieronder). Deze hebben naar mijn mening een minder warme uitstraling dan de geschilderde werken. Het was leuk om op tablets aan de wanden het ontstaansproces van Hockneys Ipad-kunst versneld te zien.

David Hockney, The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire in 2011 (Twenty Eleven), IPad - tekening © David Hockney

Met de bijzondere Multi-screen techniek, waarbij Hockney met 9 of meer camera’s tegelijkertijd de natuur heeft gefilmd, ontstaat een dynamisch doch scherp beeld van een landschap waar je niet snel op uitgekeken raakt. Deze 9 verschillende schermen met bewegende beelden bootsen elk de werking van je ogen na, maar zijn opeens naast elkaar geplaatst. Je registreert en beleeft alle schermen als geheel maar hebt ook steeds de neiging om elk scherm afzonderlijk te bekijken. Zo ontstaan er meerdere visies naast en onder elkaar van hetzelfde landschap waarin je jezelf kunt verliezen.

De tentoonstelling David Hockney. A Bigger Picture is van 27 oktober 2012 tot en met 03 februari 2013 in Museum Ludwig te Keulen te zien. Vlak naast de deur, en goed bereikbaar vanuit Nederland per auto of trein, mag je deze grote Hockney tentoonstelling met zo’n 15 museumzalen met prachtige landschappen niet missen! Vergeet ook niet even op de onderste verdieping de permanente Pop-Art collectie van Museum Ludwig te bekijken. Hier kom je ook vroeg werk van Hockney tegen zoals één van zijn beroemde zwembadschilderijen.

Lees ook:David Hockney. A Bigger Picture in Keulen
Lees ook:Laatste kans Must See tentoonstellingen
Lees ook:Museumnacht Keulen 2012
Lees ook:David Hockney: Me draw on iPad
Lees ook:Hockney, Picasso, Tinguely en meer hoogtepunten uit de Kunstsammlung Würth

1 Reacties // Reageer

One thought on “David Hockney: A Bigger Picture

  1. Pingback: David Hockney. A Bigger Picture in Keulen | Kunst

  2. Trein

    Prachtig kleur gebruik. Heb eigenlijk nog nooit schilderijen van deze man gezien, maar ben direct gepakt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>