Marie Cornélie en haar culinaire dagboeken

Marie Cornélie CREDITS: Hermitage Amsterdam

Marie Cornélie CREDITS: Hermitage Amsterdam

In de tentoonstelling Dining with the stars in Hermitage Amsterdam leest u aan de hand van citaten van de Nederlandse gravin Marie Cornélie van Wassenaer Obdam hoe het er bij de Russische tsaren aan toe ging. Één van de gasten was Marie Cornélie. Over haar wordt op zaterdag 7 februari een lezing gehouden door Thera Coppens.

Marie Cornélie behoorde tot het gevolg van Anna Paulowna en de latere koning Willem II en was in 1824 te gast in het Winterpaleis. Zij hield onder meer diverse dagboeken bij, zonder dat anderen van het bestaan van die dagboeken afwisten. Thera Coppens belicht in de lezing haar bestseller ‘Marie Cornélie. Dagboek van haar reis naar het Hof van Sint-Petersburg 1824–1825′. Het boek wordt voor deze gelegenheid speciaal vanuit culinair perspectief bekeken. Marie Cornélie was namelijk verzot op lekker eten. Daarom beschreef ze in haar dagboek uitgebreid wat er allemaal op tafel kwam aan het hof in St.- Petersburg. Daarbij werd ook het eten dat zij onderweg nuttigde in de herbergen of aan het hof van Weimar niet achterwege gelaten.

De lezing van Thera Coppens is gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling, tenzij anders is vermeld.

BRON: Hermitage Amsterdam

Lees ook:Valentijn in Hermitage Amsterdam
Lees ook:‘Past & Present Highlights’ – Photography by Marie Cécile Thijs
Lees ook:Catharina, de Grootste nog tien dagen in Hermitage Amsterdam
Lees ook:Lucebert: Vrede is eten met muziek
Lees ook:Theatrale lezing in het Stedelijk Museum Zwolle

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>