Museum Beelden aan Zee krijgt schenking Fred Carasso

De Liggende Vrouw van Carasso CREDITS: Museum Beelden aan Zee

De Liggende Vrouw van Carasso CREDITS: Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee in Scheveningen heeft op de valreep in 2015 nog een schenking aan de collectie toe mogen voegen. Het gaat om het werk Liggende Vrouw van Fred Carasso uit 1951. Het museum ontving het werk uit de handen van de erven van Carasso. 

Federico Carasso (1899-1969) is één van de belangrijkste Nederlandse beeldhouwers van de naoorlogse tijd. Museum Beelden aan Zee heeft werk van Carasso al meerdere keren getoond. In 2009 nog werd een grote collectie kleiplastiek in het museum voor het publiek ontsloten. Deze collectie is langdurig in bruikleen van het museum. Het werk Liggende Vrouw is nu toegevoegd aan de collectie en te zien in de Noordpatio van Museum Beelden aan Zee. Het beeld is één van de topstukken uit het oeuvre van de beeldhouwer.

Carasso werd geboren in het Italiaanse Carignano. Als zoon van een meubelmaker hield hij zich al op jonge leeftijd bezig met houtbewerken en tekenen. In 1922 verliet hij om politieke redenen zijn vaderland Italië en vestigde hij zich via een omweg door Frankrijk en België uiteindelijk in 1934 in Nederland. Daar werd hij opgenomen in een kring van Amsterdamse beeldhouwers. In dit milieu werd hij al gauw geroemd om zijn virtuoze plastische talent, ambachtelijke vakmanschap en zijn grote eruditie. In de naoorlogse periode voerde Carasso een aantal belangrijke opdrachten uit voor oorlogs- en andere monumenten uit. Tevens doceerde hij aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht en was hij actief in de Nederlandse Kring van Beeldhouwers.

BRON: Persbericht Museum Beelden aan Zee

Lees ook:Museum Beelden aan Zee krijgt zeldzaam beeld Marino Marini
Lees ook:Beelden aan Zee opent Gipsotheek
Lees ook:Stedelijk Museum ontvangt schenking van Amsterdam RAI
Lees ook:Niki de Saint Phalle in Museum Jan van der Togt
Lees ook:Beelden aan Zee houdt exclusieve bruikleenveiling

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>