Museum Belvédère: Rondleiding door het licht

Lichtobservaties bij Museum Belvédère CREDITS: Museum Belvédère

Lichtobservaties bij Museum Belvédère CREDITS: Museum Belvédère

Het Museum Belvédère in Heerenveen geeft bezoekers de mogelijkheid om in een uur durende rondleiding mee te lopen met Han Steenbruggen, directeur-conservator van Museum Belvédère. Hij zal een inhoudelijke toelichting geven bij de tentoonstelling ‘Lichtobservaties – werken in serie’.

Steenbruggen zal onder meer vertellen over het onderzoekende karakter van seriematig schilderen. Daarbij zal het werk van iedere exposant aan de orde komen. “In hun reeksen tasten de kunstenaars hun onderwerpen steeds opnieuw af, om het waarnemen in verhouding te brengen met de werkelijkheid. Dat onderzoek krijgt bij sommigen welhaast het karakter van een artistiek ritueel, met vaste gewoonten en regels, waarbij het proces van waarnemen en registreren minstens zo belangrijk is dan de geschilderde uitkomsten”, aldus Steenbruggen. De rondleidingen vinden plaats op vrijdag 9 en 16 mei en op vrijdag 6 en 20 juni. De rondleiding start om 11.30 uur en duurt tot ongeveer 12.30 uur. De prijs voor de rondleiding bedraagt 5 euro, exclusief de entree. Reserveren voor deze rondleiding wordt aangeraden! Maximaal twintig deelnemers, vol is vol.

Wilt u meer weten over de betreffende tentoonstelling die hoort bij de rondleiding? Uiteraard kan Kunst.blog.nl u hierover vertellen! In ‘Lichtobservaties’ worden verschillende reeksen werk getoond van een zestal kunstenaars die zich concentreren op licht, lichtreflecties en de optische effecten die veranderingen van licht opleveren. Van Anke Roder (1964) is ‘Zon Maan Wolken’ te zien, een reeks van 365 kleine panelen met dagelijkse observaties van het waddenlicht. Van Christiaan Kuitwaard (1968) wordt de serie ‘White Box Paintings’ getoond, waarin hij onderzoek doet naar de beeldende werking van lichtval en slagschaduw. Van Frank Lisser (1959) wordt de reeks ‘Het laatste licht’ getoond, waarin hij de verschuiving van het licht vastlegt gedurende de laatste dag van het jaar. Han Klinkhamer (1950) wordt vertegenwoordigd met een grote serie kleine schilderijen, waarin hij in olieverf zijn impressies heeft vastgelegd van zijn tochten langs het stroomgebied van de Maas. Jonas Snijder (1968) exposeert pasteltekeningen waarin de karakteristieken van verschillende streken in Europa tot uitdrukking komen en tot slot is Theo de Feyter (1947) vertegenwoordigd met de meest recente atelieruitzichten die hij bijna dagelijks om 17.00 uur schildert.

Bij de tentoonstelling verschijnt overigens ook een speciale uitgave van het museumtijdschrift MB, met daarin aandacht voor alle exposanten. De publicatie bevat interviews, achtergrondinformatie en atelierportretten. Over ‘Zon Maan Wolken’ van Anke Roder verschijnt een gelijknamig boek, waarin alle 365 panelen worden getoond die in ‘Lichtobservaties’ zijn opgenomen. De tekst is van Marjoleine de Vos. Zowel het boek als het tijdschrift zijn te verkrijgen in de museumwinkel.

Lees ook:Curator’s Choice: Museum Belvédère
Lees ook:André de Jong in The Merchant House
Lees ook:Kunst in wit-rood-zwart
Lees ook:Vincent Mentzel beoordeelt beste ‘mislukte’ foto’s
Lees ook:Met het oog op de kunst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>