Impressionisme in Hermitage Amsterdam

Henri Moret (1856–1913), Port-Manech, 1896, o/d, 60,5 x 73,5 cm © State Hermitage Museum, St Petersburg

Afgelopen weekend opende de nieuwe tentoonstelling “Impressionisme: sensatie & inspiratie” in de Hermitage te Amsterdam. Voor deze tentoonstelling werden er weer ‘nieuwe’ werken van beroemde kunstenaars als Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Alfred Sisley, Camille Pissarro, Eugène Delacroix en Jean-Léon Gérôme uit de omvangrijke collectie van de Hermitage in St.-Petersburg overgebracht naar Nederland om getoond te worden.

In deze tentoonstelling wordt de tijdgeest met alle controverses in het bewogen artistieke klimaat in Frankrijk tussen circa 1850 en 1900 in beeld gebracht. Zo worden impressionistische werken bewust tussen voorlopers, tijdgenoten, navolgers, geestverwanten en tegenstanders getoond, aldus de Hermitage.

Claude Monet (1840–1926), Vrouw in een tuin (Dame au jardin), 1867, o/d, 82,3 x 101,5 cm © State Hermitage Museum, St Petersburg

Het impressionisme ontleent zijn naam aan Monets schilderij Impression, soleil levantuit 1872; de naam werd spottend gebruikt door een journalist maar groeide snel uit tot een geuzennaam. De impressionisten schilderden vluchtige impressies, voor het plezier van het schilderen, zonder ‘grootse gedachte’, met levendige kleuren, in de openlucht met steeds veranderend licht.

In tegenstelling tot het classicisme en de academische traditie, leken deze schilderijen schetsen te zijn, onaf. Er werden geen historische, religieuze of mythologische onderwerpen weergegeven, maar de kunstenaars schilderden het alledaagse leven, stadsgezichten en landschappen. De kleurrijke ‘impressies’ werden als schokkend en radicaal ervaren en in het begin belachelijk gemaakt. De breuk in stijl, techniek en thematiek bleek echter een inspiratie te zijn voor veel kunstenaars.

Impressionisme: sensatie & inspiratie is van 16 juni tot en met 13 januari 2013 te zien.

Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2014 375.000 bezoekers
Lees ook:Hermitage Amsterdam verruimt openingstijden Zijderoute-expo
Lees ook:Hermitage Rusland brengt Hollandse meesters terug naar Nederland
Lees ook:Koningin Máxima opent Outsider Art Museum
Lees ook:Hermitage Amsterdam verwelkomt in 2015 444.000 bezoekers

1 Reacties // Reageer

One thought on “Impressionisme in Hermitage Amsterdam

  1. Adri A.C. de Fluiter

    Even een reactie omtrent Kunstroutes. Zoals bekend kan zijn wordt op 1 juli ‘De Mythe van de Natuur’ geopend. Een prachtige kunstroute door de natuur van het Drent-Friese Wold. http://www.mythevandenatuur.nl

    Misschien kan deze ook in uw blog worden vermeld?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>