Amerikaanse verzamelaar leent Hollandse meesterwerken uit

Willem Drost, Zelfportret als Johannes de Evangelist, ca. 1655.

Vanaf dit weekend begint de tentoonstelling “In het voetspoor van Rembrandt. Hollandse schilderkunst uit privé bezit” in het Rembrandthuis te Amsterdam. Speciaal voor deze tentoonstelling leent de Amerikaanse verzamelaar Alfred Bader voor het eerst zijn 17de-eeuwse kunstwerken uit aan een museum buiten de VS. Er zijn onder andere werken van Rembrandt, Jan Lievens en Jacob van Ruisdael bij Bader van de muur gehaald om in het Rembrandthuis te kunnen tonen.

Alfred Bader is woonachtig in Milwaukee en kwam voor het eerst in aanraking met kunstwerken toen hij op Harvard chemie studeerde. Daar volgde Bader namelijk ook de kunstgeschiedenis colleges die door Jakob Rosenberg, specialisatie in de kunst van de Gouden Eeuw, werden gegeven. Bader ontwikkelde een passie voor het verzamelen van oude meesters uit deze periode, waarvan vele in direct verband staan met Rembrandt. Het is dan ook niet verwonderlijk dat werken van Rembrandt leerlingen als Gerbrand van den Eeckhout, Govert Flinck, Aert de Gelder en Nicolaes Maes en voorgangers zoals Pieter Lastman en Jacob Pynas deel uitmaken van Baders collectie. Deze schilderijen zullen – zoals de tentoonstellingstitel als doet vermoeden- ook in het Rembrandthuis getoond worden.

Vanaf 1 oktober zullen er trouwens iedere dag demonstraties verfmengen in Rembrandts atelier gegeven worden. De kunstwerken blijven nog tot en met 8 januari in het Rembrandthuis, om daarna weer bij Alfred Bader thuis onderdeel van de inrichting uit te maken.

Lees ook:Echte Rembrandt in het Rembrandthuis
Lees ook:Casinobaas koopt Rembrandt
Lees ook:De leerlingen van Rembrandt
Lees ook:De onbekende Rembrandt-collectie in boekvorm
Lees ook:Eerste topwerken tentoonstelling Hollandse Meesters uit de Hermitage bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>