Rijksmuseum Twenthe onthult nieuwe aanwinst

Thomas Gainsborough, Boomachtig landschap, ca. 1746

Vandaag zal Rijksmuseum Twenthe te Enschede officieel haar nieuwste aanwinst onthullen: het schilderij Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen van Thomas Gainsborough. Rijksmuseum Twenthe is nu het enige museum in Nederland wat een werk van Gainsborough in de collectie heeft maar bijzonder is vooral de manier waarop het museum in staat was het schilderij aan te kopen. Naast de steun van fondsen, de Vereniging Rembrandt, de Mondriaan stichting en de Vereniging Vrienden van Rijksmuseum Twenthe, heeft het publiek via een crowdfundingactie namelijk ook een aanzienlijk bedrag van €37.800 bij elkaar gebracht zodat de aankoop door kon gaan.

Thomas Gainsborough (1727-1788) is een geliefde en beroemde Engelse kunstenaar uit de 18de-eeuw. Het schilderij Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen, dat Rijksmuseum Twenthe voor €378.000 bij de Londense kunsthandel Richard Green heeft gekocht, is een vroeg werk van Gainsborough. Gainsborough liet zich in zijn vroege landschappen, zo ook dit schilderij, inspireren door 17de-eeuwse Hollandse schilders als Jacob van Ruisdael, Meindert Hobbema en Jan Wynants. Deze invloed is in dit schilderij vooral te zien in de compositie met het naar achter lopende pad, de nauwkeurige natuurobservatie en de spectaculaire weergave van licht en schaduw in het landschap.

Thomas Gainsborough (1727-1788), Boomachtig landschap met een rustende herder bij een zonnig pad en schapen (1745-1746), olieverf op doek, 26,7 x 21 cm.

Vanaf vandaag zal het schilderij tussen werken van Hollandse landschapsschilders gepresenteerd worden in een landschapsgalerij. Op deze manier kunnen bezoekers zelf de invloed van de Hollandse meesters in het werk terugzien. De landschapsgalerij is nog tot en met 8 januari 2012 in Rijksmuseum Twenthe te bezoeken.

Lees ook:Rijksmuseum Twenthe toont werken Thomas Gainsborough
Lees ook:Zo Hollands in De Hallen Haarlem
Lees ook:Kunstenaar Ben Akkerman overleden
Lees ook:Turner in Nederland: Rijksmuseum Twenthe en Museum de Fundatie maken het waar
Lees ook:Rijksmuseum Twenthe schenkt gratis restauratie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>