Zo Hollands in De Hallen Haarlem

Jan Toorop, Middelburg-Vlissingen kanaal, 1909

Hoe eenvoudig het Hollandse landschap er ook uit lijkt te zien, het heeft in de schilderkunst een veelheid aan diverse interpretaties opgeleverd. Dit weekend is de nieuwe tentoonstelling “ZO HOLLANDS- Ons landschap in de kunst sinds 1850” in de Hallen te Haarlem gestart. In De Hallen Haarlem Zomerserie staat dit jaar het Hollandse landschap centraal en kun je ruim 120 prachtige voorbeelden uit diverse kunststromingen vanaf 1850 bewonderen.

Naast schilderijen uit verschillende stromingen uit de Nederlandse beeldende kunst, zoals de Haagse school en het expressionisme, komen ook fotografie en film aan bod. Kunstenaars als Anton Mauve, de gebroeders Maris, Willem Roelofs, Piet Mondriaan, Jan Toorop, J.B. Jongkind, Jan Sluijters, Maurits Escher, Jan Wolkers, Ben Akkerman en Jan Dibbets laten ons zien hoe mooi en inspirerend ons landschap is.

Willem Roelofs, Landschap bij naderend onweer, 1850

Vanaf 1850 groeide de behoefte onder Nederlandse kunstenaars om ter plekke het Hollandse te schilderen. De schilders trokken  er met hun schildersezels op uit om het eigen landschap met weilanden, molens, sloten, koeien, duinen, molens en kerktorens op een realistische manier weer te geven. Aan het einde van de 19de-eeuw veranderde deze realistische manier van schilderen onder invloed van nieuwe stijlen zoals het pointillisme, het kubisme en het expressionisme. Ook is er aandacht voor manipulatie van het landschap waardoor er verwarring en verwondering ontstaat.

Je kunt nog tot en met 11 september wegdromen bij de realistische, kleurrijke of verrassende interpretaties van Hollandse landschappen.

Lees ook:Josh Smith in De Hallen Haarlem
Lees ook:Hollandse Michelangelo in het Frans Hals Museum
Lees ook:De kunst van de lucht
Lees ook:Het Zaandam van Monet
Lees ook:‘Oud’ en ‘nieuw’ in De Hallen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>