Het Rijksmuseum Junior Fellowship: de leerling in de kunst

Zelfportret, Rembrandt Harmensz. van Rijn, ca. 1628 CREDITS: Rijksmuseum

Zelfportret, Rembrandt Harmensz. van Rijn, ca. 1628 CREDITS: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum lanceert dit jaar het Rijksmuseum Junior Fellowship. Dit is een profielwerkstukprijs voor talentvolle leerlingen van het VWO. Tien leerlingen met de beste werkstukken op het gebied van kunst en geschiedenis winnen een vijfdaags museaal onderzoeksprogramma. Het Rijksmuseum beloont de schrijver(s) van het állerbeste werkstuk bovendien met een studiebeurs van € 1.500.

Volgens Annemies Broekgaarden, Hoofd Publiek & Educatie bij het Rijksmuseum in Amsterdam, wil het Rijksmuseum met de Junior Fellowship talent stimuleren. “Om de vakgebieden onderzoek, conservering en restauratie onder de aandacht te brengen, investeert het Rijksmuseum nu in talentvolle alfa én bèta leerlingen met belangstelling voor kunst, geschiedenis of restauratie.” De onderwijswereld is nu al een erg belangrijke publieksgroep van het Rijksmuseum. Jaarlijks brengen meer dan 100.000 leerlingen een bezoek aan het museum. Naast een kennismaking met de collectie wil het Rijksmuseum leerlingen ook interesseren voor de andere taken en vakgebieden van het museum en de mogelijkheden daarvan voor hun verdere opleiding.

De prijsuitreiking van het Rijksmuseum Junior Fellowship vindt begin 2015 plaats. Als kick-off nodigt het museum alle leerlingen uit 4 en 5 vwo uit voor de voorbereidende Masterclass Profielwerkstuk Schrijven op woensdag 11 juni van 15 tot 17 uur. De deelnemers die een werkstuk willen schrijven over kunst of geschiedenis volgen drie korte lezingen. Daarin vertellen conservatoren en restauratoren hoe je historische objecten kunt gebruiken voor uiteenlopende soorten onderzoek: historisch, kunsthistorisch, maar ook scheikundig of natuurwetenschappelijk. Het Rijksmuseum Junior Fellowship wordt mogelijk gemaakt door het Bestuursfonds Hollandse Meesters / Rijksmuseum Fonds.

Geinteresseerde scholieren hebben tot 1 januari 2015 de tijd om hun profielwerkstuk in te sturen. Meer informatie en een aanmeldingsformulier vinden leerlingen hier.

Lees ook:Madonna met Kind blijkt toch van Lucas van Leyden
Lees ook:Rijksmuseum sluit overeenkomst met Metropolitan Museum and J.P. Getty Trust
Lees ook:Slaapkamergeheimen Vincent van Gogh
Lees ook:Vietnamees museum vervalst kunst
Lees ook:De leerlingen van Rembrandt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>