Het grafische werk van Francis Bacon

Een van de grafische werken van Francis Bacon FOTO: Noordbrabants Museum

Francis Bacon, de bekende Britse expressionistische schilder (Dublin 1909-1992 Madrid) weet met zijn kunst al tientallen jaren het publiek te charmeren. Hij was geobsedeerd door de dramatiek en de kwetsbaarheid van het menselijk bestaan, wat dan ook tot uiting komt in zijn werken. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch biedt geïnteresseerden nu voor het eerst in Nederland de mogelijkheid zijn wat minder bekende, grafische, werken te bekijken.

Bacon is immers vooral bekend als schilder, maar in zijn actieve periode maakte hij ook een grote grafische collectie. Gedurende zijn loopbaan maakte hij bijvoorbeeld 48 litho’s en etsen. In deze grafiek is de thematiek van de schilderijen van Bacon duidelijk zichtbaar. Zijn portretten worden gekenmerkt door vervormde gezichten. De vervorming geeft een indruk van de psychische en emotionele gesteldheid van de geportretteerde.  Het complete grafische werk van Bacon is vanaf 12 april te zien in het Noordbrabants Museum, maar ook in een boekwerk.

Dit boekwerk is geschreven door Jurriaan Benschop (auteur en tentoonstellingsmaker in Berlijn) en Bruno Sabatier (zakelijk vertegenwoordiger en galerist Francis Bacon). Het boek omvat ongeveer 100 illustraties, waardoor de lezer een beeld krijgt van wat Francis Bacon nog meer kon behalve schilderen. De tentoonstelling start op 12 april, dan verschijnt ook het boek. De tentoonstelling loopt tot en met 24 augustus.

Francis Bacon, Het grafische werk │ Graphic work  ISBN  978-94-6226-060-3 € 22,50

Lees ook:Drieluik Francis Bacon levert 33 miljoen op
Lees ook:Francis Bacon: de vitaliteit van vlees en bloed in grafiek
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon
Lees ook:De Spaanse en Franse invloed op het werk van Francis Bacon
Lees ook:Design van eigen bodem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>