Lucian Freud overleden

Gisteren werd bekend gemaakt dat de Britse schilder Lucian Freud (1922-2011) op 88- jarige leeftijd in zijn woning te Londen is overleden. Deze kleinzoon van Sigmund Freud stond bekend om zijn realistische schilderstijl, dat hij toepaste in talloze portretten en naakten. Zijn werken werden veelal door privé- verzamelaars aangekocht, maar ook musea als Tate Britain en het MoMA hebben werk van Freud in de collectie.

De schilderstijl van Lucian Freud is rauw en confronterend, maar “hij bleef bij zijn figuratieve benadering ook toen die zeer onpopulair was,”aldus Brett Gorvy (veilinghuis Christie’s). Gorvy voegt hieraan toe: “Naarmate de tijd verstreek bleek zijn klassieke benadering zeer belangrijk. In feite streed hij tegen het systeem en won.”Dit blijkt ook uit de hoge bedragen die men de laatste jaren voor zijn schilderijen over had op veilingen. Gorvy noemt Freud dan ook een van de belangrijkste schilders van de 20ste en 21ste eeuw.

Lucien Freud, Naked Portrait with Reflection,1980. Foto: Ben Stansall /AFP/Getty Images

Sandra Smallenburg van het NRC schrijft dat Freud niet aan idealiseren deed. Freud zei zelf ook “Je moet niet toegeven aan je onderwerp, dat is een recept voor slechte kunst.” Dat hij werd gerespecteerd door zijn collega- kunstenaars, blijkt wel uit een quote van David Hockney die hem om zijn portretschilderkunst roemt als hij zegt:”I think they’re as good portraits as have been done by anybody, actually.”Hockney heeft ook zelf voor Freud geposeerd (wat een lang proces was) en vertelt hierover in Jake Auerbach’s Portraits uit 2004. Auerbach heeft hiervoor vrienden en familie van de schilder geïnterviewd.

Galeriehouder William Acquavella liet in een interview weten dat Freud tot op de dag dat hij stierf schilderde, “ver weg van het lawaai van de kunstwereld.”Hij heeft dan ook meerdere onafgemaakte werken achtergelaten. In de film “Small Gestures in Bare Rooms” van Tim Meara krijg je indruk van hoe Freud dacht, leefde en schilderde. Hieronder kun je een korte compilatie hiervan bekijken.

The God of Small Things on Nowness.com.

(Bron: The Guardian, NRC,De Standaard, De Groene Amsterdammer, Nieuws.nl)

Lees ook:Kunstenaars overleden in 2011
Lees ook:David Hockney krijgt lintje van Koningin Elizabeth
Lees ook:Hockney meest invloedrijke kunstenaar van Groot-Brittannië
Lees ook:Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon
Lees ook:David Hockney: Me draw on iPad

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>