Sotheby’s veilt zeldzaam dubbel zelfportret Francis Bacon

Two Studies for a Self-Portrait by Francis Bacon CREDITS: Sotheby’s Londen

Veilinghuis Sotheby’s in Londen veilt binnenkort een zeldzaam dubbel zelfportret van Francis Bacon. Op 10 februari tijdens een veiling voor Moderne Kunst zal Two Studies for Self-Portrait uit 1977 geveild worden. Deze werken zijn slechts één van de drie zelfportretten in dubbel formaat die door Bacon zijn gemaakt. De verwachte opbrengst van de werken wordt geschat op 13 tot 18 miljoen pond oftewel ruim 16 miljoen euro tot 23 miljoen euro. 

Het werk Two Studies for Self-Portrait van Bacon is sterk ingegeven door de dood van zijn geliefde George Dyer. In de jaren die volgden na de zelfmoord van George in 1971, verdiepte Bacon zich duidelijk meer in de duistere psychologische dieptes van zijn eigen ziel. Two Studies for Self-Portrait werd geschilderd in 1977 en is bijna op een schaal van 1 staat tot 1. Het is een intiem zelfportret van de schilder, waarbij de innerlijke strijd die de schilder voerde duidelijk zichtbaar tot uiting komt.

De zelfportretten van Francis Bacon zijn erg gewild onder verzamelaars, niet alleen omdat ze zeldzaam zijn, maar ook omdat ze een zeer indringende blik gunnen in de psyche van de kunstenaar. De gerenommeerde kunsthistoricus Michael Peppiatt schreef in 2009 het volgende over Bacon: “He was never more brilliant, more incisive or more ferocious when it came to depicting himself. In this he helped revive a genre, and Bacon’s Self-Portraits can now be seen as among the most pictorially inventive and psychologically revealing portraits of the Twentieth Century”. Deze beschrijving duidt ook op het unieke karakter van de werken en de reden waarom ze zo geliefd zijn. Een zelfportret uit 1978 werd bijvoorbeeld op een veiling ingeschaald op een waarde van 8 tot 12 miljoen pond maar verwisselde uiteindelijk van eigenaar voor 21,6 miljoen pond in 2007, ook bij Sotheby’s Londen. Een werk uit 1969 verkocht zelfs voor 33,1 miljoen dollar.

Lees ook:Drieluik Francis Bacon levert 33 miljoen op
Lees ook:Christie’s veilt meesterwerken van Francis Bacon
Lees ook:National Portrait Gallery kan zelfportret Anthony van Dijck behouden
Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon
Lees ook:Kunstveilingen 9-13 mei: de hoogtepunten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>