Takashi Murakami vindt zijn werk te duur

©AFP

De werken van de Japanse Takashi Murakami (1962), die sterk door stripboeken en de popcultuur worden geïnspireerd, zijn erg populair en worden voor hoge prijzen verkocht. Het is opmerkelijk dat Murakami eigenlijk van mening is dat zijn eigen kunstwerken te duur worden verkocht op de kunstmarkt.

Murakami behoort tot een kleine groep kunstenaars, waaronder Jeff Koons en Damien Hirst, wiens prijzen maar liefst 50 procent daalden tijdens de financiële crisis in 2009. Daarvoor werd zijn sculptuur “My Lonesome Cowboy” nog voor $15.2 miljoen geveild bij Sotheby’s in New York. Vandaag de dag zijn de prijzen van zijn kunstwerken weer sterk gestegen en vaak zelfs nog hoger dan voor de crisis. Murakami is dan ook verbaasd over de huidige waarde van zijn werken op de kunstmarkt en geeft aan: “It’s bigger and bigger, very scary.”

Takashi Murakami in de Gagosian Gallery

Zo gaf Murakami tijdens de bespreking van de prijzen voor zijn expositie in The Gagosian Gallery bij galeriehouder Larry Gagosian aan de werken “a little bit expensive” te vinden, maar Gagosian antwoordde: “No, this is big, this is big!”Hoewel zijn werken voor exorbitante prijzen verkocht worden, zijn de ‘productiekosten’ ook hoog. Volgens Murakami zelf leeft hij niet luxueus, in een klein gehuurd appartement, en brengt de dagen door in zijn atelier. Hieronder kun je het interview met Farah Nayeri van Bloomberg bekijken.( Bron: Bloomberg en Huffingtonpost)

Lees ook:Kunsthandel verlangt naar normale tijden
Lees ook:Tefaf: Goede beurs ondanks crisis
Lees ook:Willem de Kooning retrospectief in het MoMA
Lees ook:ArtReview roept Ai Weiwei uit tot meest invloedrijke kunstenaar
Lees ook:Kunst app van de week: Gagosian Gallery

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>