Dennis Oppenheim Overleden

De Amerikaanse kunstenaar Dennis Oppenheim is vrijdag j.l. in New York overleden aan leverkanker, zo deelde het Marta-museum voor hedendaagse kunst in Herford (Duitsland) vandaag mee.

De in 1938 geboren Oppenheim was een veelzijdig kunstenaar die zich vooral in de jaren ’60 en ’70 bezighield met conceptuele kunstvormen als ‘land- art’ en ‘body- art’, waardoor hij veel bekendheid genoot. Zo heeft Oppenheim in 1969 in Nederland (Finsterwolde) een enorme “ X” in een akker geploegd, om het werk vervolgens ‘Canceled Crop’ te noemen. Ook nam hij  in 1997 deel aan de gerenommeerde Documenta te Kassel.

Dennis Oppenheim, Canceled Crop, 1969

Het bekendst zijn wellicht de vaak monumentale installaties van de kunstenaar, waarvan sommige de zwaartekracht lijken te tarten. Oppenheim was in Nederland vertegenwoordigd met een monumentaal werk in het beeldenpark van het Kröller-Müller Museum: Station for detaining and blinding radio-active horses, stage II uit 1981-1982. Door de slechte toestand waarin het werk in 1990 verkeerde, werd in 1992 besloten het kunstwerk aan de kunstenaar te retourneren.

Lees ook:dOCUMENTA (13)
Lees ook:Kunst App van de week: dMAPS (dOCUMENTA 13)
Lees ook:Beatrix in beelden in De Havixhorst
Lees ook:Niek Kemps in Galerie De Expeditie
Lees ook:Kunstenaar Carel Visser overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>