Kunstenaar Carel Visser overleden

De Nederlandse kunstenaar Carel Visser is overleden. Dat heeft galerie Borzo laten weten, een van de galeries die de kunstenaar jarenlang heeft mogen vertegenwoordigen. Visser overleed op 86-jarige leeftijd in het Zuid-Franse Le Fousseret. 

Visser was een kunstenaar pur sang. Hij kon uit de voeten met de meest diverse materialen. Zijn grote voorbeeld was Brancusi en net als Brancusi maakte ook hij de meest bijzondere beeldhouwwerken. Visser werkte met staal, glas, eieren en veren, maar ook met wol en leer. Klassieke waarden stonden hoog bij hem in het vaandel, zonder daarbij het experimenteren achterwege te laten. Bekend zijn de ijzeren sculpturen in geometrische vormen, maar ook zijn tekeningen kunnen de liefhebber nog altijd bekoren.

Volgens galerie Borzo werd Visser in de jaren ’50 en ’60 geroemd om het feit dat hij een abstracte beeldtaal durfde te laten zien. Zijn werk was nieuw voor die tijd en viel daardoor des te meer op in een tijd waarin de beeldhouwkunst nog vooral figuratief was, zoals Esser en Bronner aan de Rijksacademie. Visser was niet alleen bedreven in de beeldhouwkunst of tekeningen, maar ook in reliëfs, collages en houtsneden. Hij was ook al vroeg actief. Zijn eerste beelden werden in de jaren ’40 gemaakt. Het waren subtiele mens- en dierfiguren uit ijzer, waarna in de jaren ’50 dus de geometrische vormcomposities ontstonden. Wellicht werd hij hierbij ook geïnspireerd door zijn studie architectuur aan de Technische Hogeschool in Delft. In zijn werk kwamen herhalingen, spiegelingen, kantelingen en stapelingen geregeld voor. Na zijn studies en een studiereis koos hij uiteindelijk voor Amsterdam als standplaats, waarna hij in 1954 zijn eerste solo-expositie bij Galerie Martinet in Amsterdam had. Hij mocht diverse studiereizen ondernemen, werd visiting professor aan de Washington University, gaf les aan de Koninklijke Academie in Den Haag en mocht in 1968 naar de Biënnale van Venetië en de 4e Documenta in Kassel. Van 1966 tot en met 1998 gaf hij les aan de Ateliers ’63 in Haarlem. In 1999 verhuisde hij naar Frankrijk, waar hij vannacht ook overleed.

Galerie Borzo toont vanaf 2 mei in een expositie over Carel Visser. In deze expositie zijn tot en met 30 mei onder meer sculpturen, collages en werken op papier te zien.

 

Lees ook:Kunstenaar Ger van Elk overleden
Lees ook:Kröller-Müller koopt schets Brancusi
Lees ook:Jan van Hoof Galerie is Galerie van het Jaar 2017
Lees ook:Brancusi! Natafelen over veiling Yves Saint Laurent
Lees ook:Galerie Fons Welters is Galerie van het Jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>