Art Rotterdam trekt recordaantal bezoekers

Art Rotterdam blikt tevreden terug op een succesvolle beurs FOTO: Ula Mirowska

Art Rotterdam blikt tevreden terug op een succesvolle beurs FOTO: Ula Mirowska

De kunstbeurs Art Rotterdam, van 5 tot en met 8 februari, is zeer succesvol afgesloten. 25.000 kunstliefhebbers en –professionals bezochten de beurs waar 132 internationale galeries en kunstenaarsinitiatieven zich presenteerden. Dat is een stijging van16% ten opzichte van 2014, toen de bezoekersaantallen al met 35% waren gestegen ten opzichte van 2013.

Het was de tweede keer dat Art Rotterdam werd gehouden in de Van Nellefabriek, die in juni 2014 de status van Unesco Werelderfgoed verkreeg. Volgens directeur Fons Hof beleefde Art Rotterdam de beste editie ooit met een ongekende dynamiek. Niet alleen Hof keek tevreden terug. Ook de galeriehouders kijken terug op een zeer geslaagde beurs. David Risley Gallery uit Kopenhagen verkocht op de openingsavond een werk van Keith Tyson van 42.000 euro aan een privécollectie. Galerie Fons Welters uit Amsterdam verkocht diezelfde avond drie sculpturen van Folkert de Jong van 20.000 euro per stuk aan een privéverzamelaar. Galerie Nouvelles Images uit Den Haag verkocht 8 werken van Omar Koubâa. Werk van deze Nederlandse kunstenaar was behalve op Art Rotterdam ook te zien tijdens de derde editie van Prospects & Concepts, de tentoonstelling in een spectaculaire hal van de Van Nellefabriek waar het Mondriaan Fonds 13 kunstenaars toonde die in 2013 een financiële bijdrage ontvingen om een start te maken met hun carrière. Francis Boeske Projects uit Amsterdam verkocht een groot werk van de jonge Rotterdamse kunstenaar Koen Taselaar (1986) aan Museum Boijmans Van Beuningen waar het in 2016 te zien zal zijn in een grote solotentoonstelling. Het werk My little pony (cupcake) van TINKEBELL. dat in de stand van Torch uit Amsterdam stond zal binnenkort te zien zijn in het Gemeentemuseum Helmond. De jonge galerie Dürst Britt & Mayhew uit Den Haag verkocht meerdere werken van de Amerikaanse kunstenaar Joseph Mjontgomery aan een privéverzamelaar, terwijl deze kunstenaar op deze manier voor het eerst een platform kreeg in Nederland.

Voor de derde keer heeft het hotel Andaz Amsterdam een videowerk aangekocht op Art Rotterdam Projections en in gezamenlijk eigendom geschonken aan het Stedelijk Museum, Amsterdam en de Hallen, Haarlem. Juryvoorzitter Tom Morton over het winnende werk ‘The Sophisticated Neanderthal Interview’  (2013-14) van Nathanial Mellors (Galerie Stigter van Doesburg): “Deze film is een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van deze volstrekt eigenzinnige kunstenaar; absurdistisch, hilarisch, buitengewoon goed geacteerd en vol subtiele meta-perspectieven op de staat waarin de hedendaagse cultuur zich bevindt.”

In de voormalige werkplaatsen van de Van Nellefabriek (tegenover de hoofdingang van Art Rotterdam) vond voor de eerste keer Intersections plaats. 16 niet-commerciële presentatieruimten en kunstenaarsinitiatieven presenteerden een combinatie van video-, installatie- en performancekunst. Curator Intersections Carolyn H. Drake: “Het is fantastisch om op Intersections nu eens een andere kant van hedendaagse kunst te kunnen tonen. Er waren veel ruimtelijke installaties en performances te zien die je niet zo snel zult tegenkomen op de Main Section van Art Rotterdam. Kunstenaars durfden hier meer risico te nemen. De citizenM lounge bleek een uitstekende ontmoetingsplek, er was enorm veel interactie tussen de bezoekers en de initiatieven.”

Art Rotterdam, Art Rotterdam Projections en Intersections vinden in 2016 wederom begin februari plaats in de Van Nellefabriek. Meer informatie is te vinden op de website: www.artrotterdam.com

 

 

 

 

Lees ook:Opbouw Art Rotterdam vordert gestaag
Lees ook:26.500 bezoekers op 17de editie Art Rotterdam in de Van Nelle Fabriek
Lees ook:Jan van Hoof Galerie is Galerie van het Jaar 2017
Lees ook:Opkomend talent bij Intersections Art Rotterdam
Lees ook:NN Group introduceert NN Group Art Award tijdens Art Rotterdam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>