Het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op woensdag 4 mei het Concert Na de Dam in Muziekgebouw aan ‘t IJ in Amsterdam. Op het programma staan werken van Sjostakovitsj, Prokovjev en Malkin. De muziek wordt begeleid door een speciaal voor deze avond gemaakte film van Bob Aardewerk met historisch beeldmateriaal van Nederland tussen 1930 en nu. Het concert begint om 21.00 uur, zodat het publiek in de gelegenheid is om de Nationale Dodenherdenking op de Dam bij te wonen. In de Entreehal van het Muziekgebouw is er een scherm waar de Dodenherdenking live op is te volgen. Het Muziekgebouw gaat om 19.30 uur open.
Een ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest speelt op het Concert Na de Dam werken van Sjostakovitsj en Prokovjev, twee componisten uit de Sovjet-Unie die het alom heersende antisemitisme in hun land durfden te trotseren. Het orkest speelt op deze avond ook het werk Zwarte Bloemen van Josef Malkin. Deze componist en violist is afkomstig uit een Joodse familie in Georgië, maar is al jaren in Nederland actief. Op basis van een twaalftal oorlogsgedichten van Ida Vos maakte hij een indrukwekkende liederencyclus onder de titel Zwarte Bloemen, die worden gezongen door zijn dochter Channa Malkin. Speciaal voor het Concert Na de Dam maakt Malkin een aantal intermezzo’s, zodat de hele voorstelling als geheel wordt ervaren.
De muziek wordt visueel ondersteund door een film, samengesteld en geproduceerd door Bureau Aardewerk met archiefmateriaal van Beeld & Geluid, maar ook met nieuwe beelden. De film was voor Bob Aardewerk, zoon van een joodse vader, een persoonlijk project. De naam Aardewerk komt voor op de namenwand in de Hollandsche Schouwburg, de plek die tijdens de Tweede Wereldoorlog een deportatieplaats was voor joden. Alhoewel zijn vader de oorlog overleefde, werden veel familieleden van Aardewerk gedeporteerd naar de kampen.
De film begint met beelden van een onbezorgde tijd, waarin we het leven en de rijke joodse cultuur van voor de oorlog zien. De beelden sluiten aan op het stuk van Prokofjev, waarin we Klezmer-invloeden horen. Strijkkwartet nr. 8 van Sjostakovitsj beslaat het begin van de oorlog. We voelen de spanning in Nederland, zien het uitbreken van de oorlog, de verwoesting en het verlies, en het begin van de jodenvervolging. Het stuk sluit daarmee aan op Zwarte Bloemen van Malkin, waarin de jodenvervolging vanuit het perspectief van een kind wordt verteld. De beelden tijdens het Pianokwintet van Sjostakovitsj vertellen het verhaal van de opbouw van Nederland tot nu, met Rotterdam als trots toonbeeld van ons moderne Nederland.
Het ensemble van het Nederlands Philharmonisch Orkest bestaat voor deze gelegenheid uit Vadim Tsibulevsky, viool/leiding, Channa Malkin, sopraan, en Sergei Edelmann op piano.
BRON: Persbericht Orkest.nl
Lees ook:Losse kaartverkoop 2015 – 2016 Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest start
Lees ook:Sjostakovitsj in Paradiso
Lees ook:Het Nederlands Philharmonisch Orkest in De School
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest opent tentoonstelling in Van Gogh