Sjostakovitsj in Paradiso

Sjostakovitsj komt postuum naar Paradiso CREDITS: Nederlands Philharmonisch Orkest

Sjostakovitsj in Paradiso? Het had gekund. Paradiso in Amsterdam opende namelijk in maart 1968 zijn deuren voor het publiek, en Dmitri Sjostakovitsj, de Russische componist die ook te boek stond als begenadigd concertpianist, stierf in augustus 1975. Toch is het nooit gebeurd. Sjostakovitsj verkeerde de laatste jaren van zijn leven namelijk in zeer slechte gezondheid; hij kon niet van de wodka afblijven en rookte als een ketter. Rock ‘n’ roll avant la lettre dus. Op maandag 20 april komt Sjostakovitsj echter toch in Paradiso, via het Nederlands Kamerorkest.

Pianist Stephan Harsono speelt deze avond samen met het Nederlands Kamerorkest onder leiding van Gordan Nikolić Pianoconcert nr. 1 van Sjostakovitsj. De naam Stephan Harsono zal nog niet bij velen een belletje doen rinkelen, maar de 19-jarige pianist staat te trappelen om de wereld te veroveren. Zijn eerste wapenfeit behaalde hij begin 2014, toen hij de eerste prijs won van het Prinses Christina Concours in de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar.

Naast Pianoconcert nr. 1 van Sjostakovitsj, speelt het Nederlands Kamerorkest de Serenade voor strijkorkest op. 48 van Tsjaikovski. Het orkest speelt overigens niet op het podium van Paradiso, maar op de vlakke zaalvloer met het publiek, op stoeltjes, er dicht omheen. Door die intimiteit, maar ook door speciale belichting, ontstaat een bijzondere theatrale sfeer. Daarnaast is de sfeer laagdrempelig; een drankje in de zaal is geen probleem.

Sjostakovitsj in Paradiso: maandag 20 april, aanvang: 20.30 uur, zaal open: 20.00 uur
Sjostakovitsj Pianoconcert nr. 1
Tsjaikovski Serenade voor strijkorkest op. 48
Nederlands Kamerorkest o.l.v. Gordan Nikolić op viool
Stephan Harsono op piano
Ad Welleman op trompet

Bron: Persbericht Nederlands Philharmonisch Orkest

Lees ook:Januari is Mozart-maand bij het Nederlands Kamerorkest
Lees ook:Losse kaartverkoop 2015 – 2016 Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest start
Lees ook:Livestream van concert Nederlands Kamerorkest in nieuwe metrohal
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest pakt uit op Uitmarkt 2015
Lees ook:Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest bestaat 30 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>