Primeur: Rembrandthuis toont werken van Livio Ceschin

Een prent van Livio Ceschin CREDITS: Livio Ceschin, Rembrandthuis

Een prent van Livio Ceschin CREDITS: Livio Ceschin, Rembrandthuis

Jaarlijks organiseert Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling van een hedendaagse graficus. Het omvangrijke grafische oeuvre van Rembrandt, van uitzonderlijke kwaliteit, heeft tot op de dag van vandaag vele kunstenaars geïnspireerd. Het Rembrandthuis toont deze inspiratie met speciale overzichtstentoonstellingen. Dit jaar zijn tijdens de overzichtstentoonstelling werken van de Italiaanse graficus Livio Ceschin te zien. 

Van 10 mei tot en met 29 juni 2014 zal Museum Het Rembrandthuis een representatieve selectie tonen van het werk van Ceschin. Niet eerder waren in Nederland prenten van deze virtuoze etser in een overzichtstentoonstelling te zien. Livio Ceschin zal tijdens de tentoonstellingsperiode bovendien zelf aanwezig zijn. In het voormalige atelier van Rembrandt zal hij onder het oog van het museumpubliek aan een nieuwe prent gaan werken.

De grafische werken van Ceschin beelden veelal landschappen uit, van alle jaargetijden. Vaak betreft het gezichten op het moerassige lagunegebied rondom Venetië, waar Ceschin is opgegroeid en nog steeds woonachtig is. Zijn werk kenmerkt zich door een buitengewone technische vaardigheid. Opvallend is het gebruik van grote formaten. Naast een bijzondere beheersing van de etstechniek bedient Ceschin zich in zijn werk ook regelmatig van andere grafische technieken, zoals de droge naald en de aquatint, vaak in combinatie met elkaar. Daarbij drukt hij soms op gekleurd papier, waardoor een schilderachtig effect ontstaat. De toewijding die uit zijn vakmanschap spreekt versterkt de poëtische zeggingskracht van de uitgebeelde onderwerpen. De keuze voor die onderwerpen komt voort uit een ontzag voor de schoonheid en grootsheid van de natuur. De mens is daarbij de grote afwezige, waardoor zijn landschappen een sterke melancholie uitademen.

Lees ook:Livio Ceschin aan het werk in het Rembrandthuis
Lees ook:De leerlingen van Rembrandt
Lees ook:Het Rembrandthuis heeft nieuwe directeur
Lees ook:Het Rembrandthuis krijgt in Lidewij de Koekkoek nieuwe directeur
Lees ook:Het grafische werk van Francis Bacon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>