Andrew Moore exposeert in Alex Daniëls Reflex Amsterdam

Andrew Moore - Dirt Meridian - Murray House. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Andrew Moore  Formaten: 75x100 cm (editie 5), 125x150 cm (editie 5), 175x225 cm (editie 3)

Andrew Moore – Dirt Meridian – Murray House. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Andrew Moore
Formaten: 75×100 cm (editie 5), 125×150 cm (editie 5), 175×225 cm (editie 3)

De Amerikaanse fotograaf Andrew Moore is een ster in het verweven van het verhalende verleden van een gebied met een onzekere toekomst. In de expositie Dirt Meridian, te zien vanaf 28 november tot en met 6 februari 2016 bij galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam, brengt Moore het gebied van de 100e meridiaan tot leven.De 100e meridiaan loopt dwars door de Verenigde Staten en scheidt het groene, vruchtbare oosten van het droge westen van het land. Het uitgestrekte gebied langs deze lijn kent een onzichtbare historie; there is much more than meets the eye. Moore combineert luchtfotografie en traditionele groot-formaat fotografie om het ongrijpbare terrein, en de families die aan dit uitdagende landschap verbonden zijn, in het westelijke deel van de 100ste meridiaan (Noord-Dakota, Zuid-Dakota, Nebraska, Colorado, Texas en New Mexico) te verbeelden. Bekend is onder meer de Dust Bowl. Dit waren enorme stofstormen die in de jaren ’30 over het land trokken. Door deze Dust Bowl werd dit deel van Amerika onderdeel van ‘The Dirty Thirties’.

Tijdens een periode waarin klimaatverandering, droogte en energie-exploitatie bovenaan de agenda staan van nationale problematiek, gaat Dirt Meridian over een land dat wordt blootgesteld aan extreme weercondities, waar water en andere bronnen schaars zijn. Echter, in de harde werkelijkheid van dit land ligt ook de enorme, sublieme leegte. “De grootste uitdaging bij het maken van deze foto’s was om het gevoel van leegte vast te leggen, zonder dat ik simpelweg een foto maakte van een verlaten plek”, legt Moore uit. “Ik heb mijn uiterste best gedaan om de foto’s in een bepaalde context te plaatsen. Niet alleen tegen de achtergrond van de menselijke invloed, maar ook in relatie tot de fysieke en bovennatuurlijke dimensies van leegte. Leegte als een onontkoombaar verschijnsel, waarbij als je erin opgroeit het een bepaalde manier van kijken voortbrengt; een waarmee je de subtiliteit van wat er niet is registreert – dat is wat een land verbindt of versplintert.”

De Amerikaanse fotograaf Andrew Moore (1957) is wereldwijd bekend om zijn fotoseries die gemaakt zijn over een periode van meerdere jaren. Hiermee legt hij de effecten van de tijd vast op het natuurlijke en kunstmatige (gebouwde) landschap. Moore is vooral bekend om zijn groot-formaat foto’s van onder andere Cuba, Rusland, Times Square, Detroit en – meest recent – de Amerikaanse High Plains. Moore heeft vele soloshows in New York op zijn naam, en talloze tentoonstellingen binnen en buiten de Verenigde Staten. Zijn werken maken deel uit van collecties van grote musea zoals The Metropolitan Museum of Art, Whitney Museum of American Art, The Yale University Art Gallery, The Library of Congress, The Israel Museum, The Museum of Fine Arts Houston, The George Eastman House en The Canadian Centre for Architecture. In 2014 werd Moore gekozen als een van de winnaars van het prestigieuze Guggenheim Fellowship van de John Simon Guggenheim Foundation.

Alex Daniëls Reflex Amsterdam, gelegen tegenover het Rijksmuseum, is een toonaangevende kunstgalerie voor (inter)nationale hedendaagse fotografie, schilderkunst en objecten. De galerie, gerund door Alex Daniëls (Amsterdam, 1973), vertegenwoordigt kunstenaars, handelt in moderne en hedendaagse kunst, houdt exposities en staat bekend om de kunstboeken die met veel toewijding voor de exposities worden gepubliceerd. Reflex Amsterdam vertegenwoordigt Andrew Moore in Europa.

BRON: Persbericht Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam

 

 

Lees ook:Expositie Todd Hido bij Reflex Amsterdam
Lees ook:Save the date: Amsterdam Drawing 2014
Lees ook:Iris Schomaker – ‘Come to the Edge’
Lees ook:Muren van Gagosian Gallery doorgeslagen
Lees ook:Alex van Warmerdam in Schiedam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>