Expositie Todd Hido bij Reflex Amsterdam

Todd Hido – Selections from a Survey – Khrystyna’s World. Courtesy of Galerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam and Todd Hido

De Amerikaanse hedendaagse artiest en fotograaf Todd Hido is wereldwijd bekend om zijn foto’s van suburbia. Zijn jeugdherinneringen – hij groeide op in Ohio – gebruikt hij als inspiratie. Hido is voortdurend op zoek naar real life voorstellingen die aansluiten bij het gevoel en de beelden uit zijn vroegere jaren, en in staat zijn in compositie een suggestie wekkend verhaal te vertellen. Van 12 september tot en met 7 november exposeert kunstgalerie Alex Daniëls Reflex Amsterdam een selectie van klassiekers van Hido aangevuld met nooit eerder getoond nieuw werk, waarvan een aantal one-of-a-kind collages.

De bijna autobiografische fotoserie is zeer persoonlijk vanwege de link met Hido’s jeugd, maar fictief gemaakt door voldoende ruimte te laten voor eigen interpretatie en fantasie van de kijker. Terugkerend zijn de voor Hido typerende nachtelijke thema’s, aangevuld met onder meer foto’s van zijn muze Khrystyna – een zwijgende partner in zijn verhalen, die betekenis geeft aan de nightscapes, interieurs en landschappen. Psychologische spanning, emotioneel drama en fascinatie voor een cinematische stijl spelen een grote rol in Hido’s werk. Zo ook in deze collectie beelden. De kijker waant zich voor even op de ‘filmset’ van Hido’s leven, waarbij indrukwekkende fragmenten en cliffhangers een verhaal vormen.

Hido’s unieke werkwijze – het compileren van verschillende beelden (historisch en hedendaags) en fotografietechnieken – is gebaseerd op zijn overtuiging dat dit het documentaire-achtige verhaal verrijkt. Het resultaat is een verzameling vanmystieke, emotievolle en filmische scènes. De landschapsfoto’s zijn vaak op bewolkte, regenachtige dagen gemaakt vanuit de auto, waarbij de voorruit als extra lens dient. Hiermee verwijst Hido naar de stille en mysterieuze kant van de voorsteden van Amerika, maar ook zijn ze een metafoor voor herinneringen. Foto’s die zowel scherp als onscherp zijn, zijn net als herinneringen; sommige fragmenten zijn haarfijn te herroepen, andere zijn langzamerhand vervaagd.

Het werk van Todd Hido (1968, Kent, Ohio) wordt internationaal geëxposeerd en is opgenomen in vele museumcollecties, waaronder die van het Whitney Museum of Art, het Solomon R. Guggenheim Museum, het San Francisco Museum of Modern Art en het Los Angeles County Museum of Art, en vele andere publieke en privé collecties wereldwijd. Todd’s meest recente werk getuigt van een uitzonderlijke werkwijze en stijl. Hiermee weet hij zijn naam internationaal verder op de kaart te zetten en hebben prominente modehuizen en celebrities interesse voor zijn werk.

Alex Daniëls Reflex Amsterdam, gelegen tegenover het Rijksmuseum, is een toonaangevende kunstgalerie voor (inter)nationale hedendaagse fotografie, schilderkunst en objecten. De galerie, gerund door Alex Daniëls (Amsterdam, 1973), vertegenwoordigt kunstenaars, handelt in moderne en hedendaagse kunst, houdt exposities en staat bekend om de kunstboeken die met veel toewijding voor de exposities worden gepubliceerd.

BRON: Persbericht Coebergh PR

 

Lees ook:Andrew Moore exposeert in Alex Daniëls Reflex Amsterdam
Lees ook:Fotografen van naam op BredaPhoto 2014
Lees ook:Iris Schomaker – ‘Come to the Edge’
Lees ook:Reflex Gallery presenteert Joel Morrison
Lees ook:‘Storytelling’ – Collodium fotografie door Alex Timmermans

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>