Nijntje viert 60e verjaardag met Art Parade

Hanneke Groenteman onthulde het beeld van nijntje gemaakt door Marte Röling CREDITS: Perssupport

Hanneke Groenteman onthulde het beeld van nijntje gemaakt door Marte Röling CREDITS: Perssupport

Dit jaar viert nijntje haar zestigste verjaardag. Om de wereldberoemde creatie van Dick Bruna tijdens dit kroonjaar te eren, hebben uitgever Mercis en retailspecialist World of Delights zestig kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd een levensgroot beeld van nijntje te decoreren.

De afgelopen maanden werd iedere dag een beeld onthuld. Het laatste beeld is onlangs onthuld. Met de presentatie van het beeld van kunstenares Marte Röling is de nijntje art parade officieel van start gegaan. 45 beelden worden tot eind september tentoongesteld op verschillende locaties in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Valkenburg aan de Geul. De overige vijftien beelden zijn te zien tijdens een reizende tentoonstelling in Japan . In het najaar worden de beelden geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF.

Onder meer Piet Paris, Carli Hermès, Klaas Gubbels, Florentijn Hofman en Thé Tjong-Khing lieten zich voor de nijntje art parade inspireren door de wereld van nijntje. Marja Kerkhof, directeur van Mercis: “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is nijntje een geliefd icoon. Vooral in Japan is nijntje – of miffy – ongekend populair. Daarom hebben we voor deze gelegenheid de handen niet alleen ineen geslagen met Nederlandse, maar ook met vijftien Japanse kunstenaars. Hun beelden zijn tot eind 2016 in een reizende tentoonstelling te zien in zeven steden in Japan.”

Op 8 oktober worden de beelden in het Rijksmuseum geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF. Ook een gedeelte van de opbrengst van de merchandise van de parade komt ten goede aan deze projecten. “Het doel van de nijntje art parade is behalve mensen te laten genieten van de prachtige creaties, bewustzijn te creëren bij jong en oud. Helaas krijgt niet ieder kind dezelfde kansen, maar het volgen van onderwijs vergroot de kansen van kinderen wereldwijd,” zegt Madelon Cabooter van UNICEF Nederland. Van 29 designs, waaronder de beelden van Mart Visser, Florentijn Hofman, Marte Röling, Bas Kosters en Joost Swarte, zijn replica’s te koop en er is een boek verschenen met alle beelden en informatie over de kunstenaars. Daarnaast zijn er diverse producten verkrijgbaar met een opdruk van de nijntje-beelden, zoals tassen, schrijfwaar en T-shirts. Alle producten zijn te koop via onderstaande adressen en de webshop van de nijntje art parade. Een deel van de opbrengst gaat naar UNICEF.

Er zijn diverse pop-up stores waar de nijntjes te koop zijn. Deze winkels zijn te vinden op de volgende locaties:

Pop-up store Museumplein Amsterdam (mei en september 2015)
Schiphol Holland Boulevard (achter de douane)
Schiphol Plaza aankomsthal 1
Pop-up store Steenweg 22 Utrecht

BRON: Persbericht via Perssupport.nl 

Lees ook:Ode aan de liefde van Marte Röling
Lees ook:Kunstenares Marte Röling krijgt Eremedaille
Lees ook:Bijzondere Beeldententoonstelling Kunstpark Soestdijk
Lees ook:Feest met nijntje in het Centraal Museum
Lees ook:Dick Bruna in het Affichemuseum

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>