Kunstenares Marte Röling krijgt Eremedaille

Wassenaar, mei 2013: Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander © RVD, foto: Rineke Dijkstra

Koning Willem-Alexander heeft vandaag de eremedaille voor Kunst en Wetenschap in de Huisorde van Oranje uitgereikt aan kunstenares Marte Röling. De eremedaille wordt toegekend aan personen met uitzonderlijke verdiensten op het terrein van kunst en wetenschap èn met een bijzondere band met het Koninklijk Huis. 

Die bijzondere band is er in het geval van Röling zeker. Sinds de oprichting in 1978 was Marte Röling lid van de Paleiscommissie. Dat is een stichting die symposia en tentoonstellingen organiseert in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Begin dit jaar nam zij afscheid van de Paleiscommissie. Daarnaast heeft Marte Röling verschillende portretten gemaakt van Koningin Beatrix en Prins Claus, waaronder twee officiële staatsportretten. Ook in Paleis Noordeinde hangen werken van Röling.

Het is niet de eerste prijs die Röling wint. In 2013 won zij de eerste Rembrandt van Rijn Prijs voor haar gehele oeuvre.

 

Lees ook:Ode aan de liefde van Marte Röling
Lees ook:Koninklijk Paleis Amsterdam toont Dynastie van Oranje-Nassau
Lees ook:Newsha Tavakolian wint Prins Claus Prijs 2015
Lees ook:Koning reikt Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst uit
Lees ook:Rembrandts Claudius Civilis keert terug in het Koninklijk Paleis

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>