Stedelijk Museum presenteert werk Saskia Noor van Imhoff

CREDITS LOGO: Stedelijk Museum

Van 13 februari tot en met 8 mei presenteert het Stedelijk Museum in Amsterdam het werk van Saskia Noor van Imhoff. In 2015 kocht het museum het werk # +14.11 van Saskia Noor van Imhoff aan. Het betreft een ruimtelijke installatie die bestaat uit foto’s, objecten en een luchtbevochtiger. Voor de eerste presentatie van dit werk in het museum maakt de kunstenaar een site-specific installatie, toegespitst op zowel de architectuur van de museumzalen, als op de collectie van het Stedelijk. Van Imhoff haalt hiervoor (onbekende) objecten uit het depot, en maakt de methoden van conservering, classificering en opslag onderdeel van haar installatie. Voor de installatie in de zalen 28 en 29 (de binnenste zalen van het vormgevingscircuit) deed Van Imhoff intensief onderzoek in het depot van het museum. De kunstenaar integreert originele objecten, zoals zij die aantrof in het depot, in haar installatie, maar toont ze soms ook als replica. De delicate scheidslijn tussen origineel en kopie is een belangrijk thema in haar werk. Hoe kijken we naar een werk in steeds wisselende situaties en presentaties? Wat gebeurt er met de betekenis en de waarde van een werk als je het uit de oorspronkelijke context haalt en gebruikt als materiaal voor een nieuw werk?

De werkwijze van Saskia Noor van Imhoff is te vergelijken met die van een archeoloog die steeds weer graaft naar diepere (betekenis)lagen, onverwachte objecten en (kennis)fragmenten naar boven haalt om nieuwe verhaallijnen mee te creëren. Naast kunstvoorwerpen combineert Van Imhoff ook documenten gerelateerd aan museaal wetenschappelijk onderzoek en alledaagse voorwerpen, in een non-hiërarchische opstelling. Specifiek voor het werk in het Stedelijk is het gebruik van de humidifier, een bevochtiger die vaak gebruikt wordt bij de opslag en conservering van producten, maar die hier het precaire evenwicht in het museumklimaat aan de orde stelt.

De titel van de tentoonstelling is # + 23.00, het aangekochte werk met de titel # +14.11 is hier een onderdeel van. Tegelijk met haar presentatie in het Stedelijk Museum, heeft Saskia Noor van Imhoff een solotentoonstelling in De Appel (6 februari t/m 10 april 2016). Een speciale krant verbindt de twee tentoonstellingen, die elk hun eigen karakter hebben en ingaan op de specifieke context van beide instituten.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum

Lees ook:Saskia Noor van Imhoff wint ABN AMRO Kunstprijs 2017
Lees ook:Indonesisch kunstenaarscollectief Tromarama komt naar het Stedelijk
Lees ook:Het Nieuwe Instituut pakt opgeslagen stijlkamers uit
Lees ook:Tim Hollander verovert de Kunsthal
Lees ook:Magali Reus maakt nieuw werk voor Stedelijk

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>