De boekenlandschappen van Jan de Bie

Jan de Bie biedt een landschap in een boek CREDITS: Breda's Museum

Jan de Bie biedt een landschap in een boek CREDITS: Breda’s Museum

Met een royale overzichtstentoonstelling van werk uit de afgelopen 15 jaar biedt Breda’s Museum een veelzijdig beeld van de Brabantse kunstenaar Jan de Bie (1946). In onderwerpkeuze, stijlen en werkwijzen overstijgen de verzamelde werken de Brabantse grenzen ruimschoots. De expositie maakt bezoekers deelgenoot van ‘ontmoetingen’ met Shakespeare of Joyce en laat hen meeleven met het roerige bestaan van de fictieve duivensportvereniging De Asgrauwe.
De Bie’s werk laat zich niet in eenvoudige definities vatten. Hetzelfde geldt voor zijn persoon: een veelzijdig mens, met een creatieve geest en een onbegrensd associatief vermogen. De man die al fietsend in de omgeving van Den Bosch of Breda hartstochtelijk van de natuur geniet en de beelden eigenzinnig vastlegt. Zijn sterke band met Breda, waar hij van 1988 tot 2008 docent was aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving Sint Joost, afdeling autonome kunst, vormde voor Breda’s Museum mede aanleiding om deze expositie te organiseren.

Elk verhaal ontstaat bij De Bie steeds opnieuw. Uit zijn oeuvre spreekt een hem typerende blik op de wereld, die hij met onvermoeibare energie overbrengt op papier, op doek of op een paneel. Zijn werk herbouwt en verbouwt hij gretig opnieuw, telkens vanuit nieuwe invalshoeken. Orde wordt in de vertaling van De Bie, een –ogenschijnlijke- wanorde. Laag over laag weet hij de wereld achter ‘het eerste gezicht’ te vangen. Schilderijen en prenten met een intrigerend perspectief. ‘Figuratief’ of ‘abstract’ zijn geen begrippen waarmee Jan de Bie zich bezighoudt. Hij vangt slechts het toeval dat hij ontmoet. Jan komt het tegen als hij niet kijkt; vindt het wanneer hij niet zoekt. Zo blijven zijn verzamelingen onbegrensd.

Een interview door Gijsbert van der Wal met talloze beeldprojecties en fotografie door Frans Strous aan het einde van de expositie geeft een prachtige inkijk in het leven en werken van Jan de Bie. Bij de expositie verschijnt een gelijknamige publicatie, met tekst van Harry van Boxtel, vormgegeven door het Bredase bureau Opera Graphic Design.

Deze expositie is uitermate geschikt voor iedereen die van lezen houdt. Het verhalende aspect in het werk van Jan de Bie en zijn associatieve band met iconen uit de wereldliteratuur vormen voor Breda’s Museum aanleiding om voor deze expositie met nadruk ook liefhebbers van literatuur uit te nodigen. Voor houders van de BiebPas geldt een aanbieding, evenals voor lezers van het bij leesclubs populaire magazine ‘Boek-delen’. Onder het motto, dat dit een uitgelezen tentoonstelling is voor liefhebbers van prent- en schilderkunst én literatuur ontwikkelt Breda’s Museum voor de komende maanden nog extra activiteiten.

Deze expositie is te zien tot en met 8 februari 2015.

Lees ook:Mini-TEFAF in Breda: ART BREDA 2014
Lees ook:Keramiek in Breda’s Museum
Lees ook:Veilinghuis Breda veilt topstuk van Jan Theuns
Lees ook:IJsvermaak in Breda’s Museum
Lees ook:Breda in de ban van de Cultuurnacht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>