Nacho Carbonell in het Groninger Museum

Een van de werken van Nacho Carbonell CREDITS: Nacho Carbonell, Groninger Museum

Vanaf 22 november is in het Groninger Museum een tentoonstelling te zien van Nacho Carbonell. Carbonell, geboren in Valencia in 1980, is een van de opvallendste jonge ontwerpers van dit moment. De solotentoonstelling in het museum wordt omschreven als een expositie met bezieling, evolutie en vergankelijkheid.

Carbonell studeerde cum laude af aan de Design Academy Eindhoven. In 2009 werd hij tijdens Design Miami Basel uitgeroepen tot Designer of the Future. In datzelfde jaar nomineerde het Design Museum London een van zijn ontwerpen als Design of the Year. Het Groninger Museum kende Nacho Carbonell een stipendium toe en volgt hem op deze manier al geruime tijd. Deze eerste solotentoonstelling met veel nieuw werk is een afsluiting van deze samenwerking.

Kenmerkend voor Carbonells conceptuele werk zijn de objecten die het midden houden tussen design en kunst. Hij heeft een herkenbare vormentaal en opvallende materiaalkeuze. Zijn werk en werkproces zijn speelse en tegelijkertijd kritische onderzoekingen naar de relatie tussen mensen en voorwerpen. In een doorlopend experiment onderzoekt hij thema’s als bezieling, evolutie en vergankelijkheid. Belangrijk voor Carbonell zijn ook de interactieve en gedragsbepalende elementen. Zo stelt hij zich objecten voor als een soort organismen die de bezoeker tot leven wekt door ze te gebruiken. Fantasieën over het wegkruipen, afzonderen of verstoppen in holachtige vormen is kenmerkend voor zijn werk en roept associaties op met de taferelen van Jeroen Bosch (1450-1516).

De tentoonstelling is te zien tot 22 maart 2015.

Lees ook:Nacho Carbonell, On the Origin of Pieces
Lees ook:4 juni Nacht van Kunst & Wetenschap in Groningen
Lees ook:Erwin Olaf fotografeert dansers Het Nationale Ballet voor Groninger Museum
Lees ook:Viktor & Rolf, Andy Warhol en Ai Weiwei op veler verzoek terug in het Groninger Museum
Lees ook:Groninger Museum presenteert Hide & Seek, Maarten Baas

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>