Nacho Carbonell, On the Origin of Pieces

CREDITS: Inga Powilleit

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch toont in het kader van het Jheronimus Boschjaar 2016 vanaf 18 juni een overzicht van de Spaanse designer Nacho Carbonell. De evolutie van zijn oeuvre – van zijn afstudeercollectie tot de meest recente creaties – is uitgangspunt voor een speelse tentoonstelling. Carbonells vreemde en vriendelijke objecten nodigen uit zijn sprookjeswereld te betreden en te beleven.

Nacho Carbonell beschouwt zijn stoelen, banken en lampen als levende wezens met een eigen persoonlijkheid. Ze zijn nauwelijks als gebruiksvoorwerp herkenbaar door de coconachtige vormen, ruwe huid en organische uitsteeksels. Zelf zegt hij: “Ik wil objecten scheppen die de zintuigen en de verbeelding prikkelen, objecten met een fictief of fantastisch karakter waarmee je het alledaagse leven kan ontvluchten.” Nacho Carbonell zoekt naar bezieling en verbinding in een wereld vol consumptie-design. In zijn visie is de emotionele band die een gebruiker kan aangaan met design belangrijker dan functionaliteit of oppervlakkige esthetiek.

Het oeuvre van Nacho Carbonell ligt op de grens van design en sculptuur. Hij werkt meer als een kunstenaar dan als een functionalistisch ontwerper. Zijn ontwerpen ontstaan handmatig, opgebouwd met behulp van assistenten in een groot atelier in Eindhoven. De creaties van Carbonell vertonen opvallende overeenkomsten met de groteske architectuur in de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. En net als Bosch schept Carbonell een eigen wereld waar de verbeeldingskracht geen grenzen kent. Reden voor het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch deze vernieuwende ontwerper uit te nodigen in het Boschjaar 2016.

Nacho Carbonell (Valencia, 1980) studeerde in 2007 cum laude af aan de Design Academy en woont en werkt in Eindhoven. In 2010 werd hij uitgeroepen tot ‘Designer of the Future’ tijdens Design Miami. Zijn eigenzinnige ontwerpen werden aangekocht en getoond door het Groninger Museum en het 2121 Museum in Japan. Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch toont een overzicht van 10 jaar werk.

Het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch heeft een naam opgebouwd met het tonen van aanstormend designtalent. In een reeks tentoonstellingen is het werk van Wieki Somers, Maarten Baas, Scholten & Baijings en Studio Formafantasma gepresenteerd. Deze zomer krijgt deze succesvolle serie een vervolg met ontwerper Nacho Carbonell. De tentoonstelling is onderdeel van de Bosch Grand Tour en te zien tot en met 11 september.

BRON: Persbericht Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch

Lees ook:Nacho Carbonell in het Groninger Museum
Lees ook:Bosch Grand Tour gaat bijna van start
Lees ook:Stedelijk Museum ontvangt bijzonder stuk van Erik Andriesse
Lees ook:The Fish Pond Song in Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch trekt record aan bezoekers
Lees ook:Design van eigen bodem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>