Museum inspireert kunstenaar Willem van Veldhuizen tot nieuw schilderij

The New Museum, NYC, 2010, 130 x 160 cm, acryl op canvas, particuliere collectie

The New Museum, NYC, 2010, 130 x 160 cm, acryl op canvas, particuliere collectie

In Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch wordt van 8 november 2014 tot en met 25 januari 2015 een nieuw schilderij gepresenteerd van kunstenaar Willem van Veldhuizen. Op het schilderij is een doorkijk vanuit de museumvleugel van Het Noordbrabants Museum naar de paleistuin buiten te zien.

Volgens Van Veldhuizen was het fantastische licht in deze vleugel voor hem een geweldige ontdekking. “Dat vroeg gewoon om een schilderij!” Het nieuwe werk is samen met vier schetsen en vier andere schilderijen van de kunstenaar te zien in de kleine presentatie: Willem van Veldhuizen en Het Noordbrabants Museum. In de kunst van Willem van Veldhuizen (Rotterdam, 1954) vormen interieurs van musea vaak het onderwerp. Hiervoor bezoekt hij musea over de hele wereld. Musea in New York, Los Angeles, Parijs, Berlijn en zijn thuishaven Rotterdam heeft hij al vastgelegd. De nauwgezette stijl waarmee hij te werk gaat, maakt dat er slechts vijf tot zes werken per jaar het atelier verlaten.

Het werk van Van Veldhuizen kenmerkt zich door de weergave van een bijna onwerkelijk lege binnenruimte, vaak een museuminterieur, waarvan een groot gedeelte vloer is, met een uitzicht naar buiten. De werkelijkheid die zich achter het raam bevindt weerspiegelt zich in de glimmende vloer. Daarnaast plaatst Van Veldhuizen vaak elementen in de ruimte, zoals beelden of meubels. Het interieur, de objecten en de buitenruimte vormen een samenhangende compositie die technisch zeer realistisch geschilderd is, maar een surrealistische voorstelling geeft. Mensen ontbreken op de meeste van zijn werken; het ruimtelijke gevoel wordt gerealiseerd met licht, reflectie en schaduw.

De expositie is een opmaat voor een grote tentoonstelling van Willem van Veldhuizen in 2017 in Het Noordbrabants Museum. Niet geheel toevallig zit de kunstenaar dan 40 jaar in het vak. De totstandkoming van het schilderij van Het Noordbrabants Museum heeft afgelopen zomer ook de interesse van RTL gewekt. Voor het tv-programma Mijn Stad, waarin de gevarieerde cultuur van steden worden belicht door locals, zijn opnames gemaakt. Het programma is begin januari 2015 op tv te zien

Lees ook:Jan Fabre blaast De Strijdolifant van Bosch nieuw leven in
Lees ook:Samenwerking musea Den Bosch werpt vruchten af
Lees ook:Kunst kijken op Art Rotterdam
Lees ook:Duurste schilderij ter wereld: $250 miljoen
Lees ook:Top-5 Biedingen veiling Pim Fortuyn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>