De familieportretten van Adriaan de Lelie

Adriaan de Lelie: de Familie van Jan van Loon, 1786 CREDITS: Adriaan de Lelie, Museum van Loon

Adriaan de Lelie: de Familie van Jan van Loon, 1786 CREDITS: Adriaan de Lelie, Museum van Loon

Vanaf 17 oktober is in Museum Van Loon in Amsterdam de allereerste tentoonstelling over het werk van de schilder Adriaan de Lelie te zien. Het overgrote deel van de schilderijen is afkomstig uit particuliere collecties en daardoor niet eerder aan een groot publiek getoond.

Hoewel er maar weinig over hem is gepubliceerd, behoort De Lelie zonder meer tot de belangrijkste portretschilders van zijn tijd. Hij werd geboren in Tilburg en na een studietijd in Antwerpen en Düsseldorf vestigde hij zich definitief in Amsterdam. Met zijn aandacht voor detail, evenwichtige composities en meesterlijke stofweergave was hij een veelgevraagd portrettist. Notabelen, bankiers, notarissen, officieren, hoogleraren en vermogende koopmannen: allen lieten zich door de schilder vereeuwigen. De Lelie heeft zo letterlijk een gezicht gegeven aan het Amsterdam van zijn tijd.

De Lelie was echter niet de enige schilder die gespecialiseerd was in portretten en familieportretten. Ook portretten van bekende tijdgenoten van De Lelie zoals Tischbein, Regters, Laquy en Quinkhard zullen getoond worden bij de expositie. De in totaal 30 getoonde werken geven een prachtig beeld van het familieleven van de gegoede burgerij en de tijdgeest van de achttiende eeuw.  Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal er ook een publicatie verschijnen bij WBooks. 

De tentoonstelling in Museum van Loon loopt tot en met 19 januari 2015.

Lees ook:Van de Poll bij Van Loon
Lees ook:Adellijke familieportretten op Duivenvoorde
Lees ook:Acht eeuwen aan portretten
Lees ook:Van Ferdinand Bol tot Jan Veth wordt verlengd
Lees ook:Sinterklaas bezoekt Museum van Loon

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>