Adellijke familieportretten op Duivenvoorde

Een kijkje in een adellijke collectie familieportretten CREDITS: Waanders Uitgevers

Vanaf 18 april opent Kasteel Duivenvoorde weer haar deuren en dat doet het kasteel met een bijzondere tentoonstelling. De portretten van de families die kasteel Duivenvoorde acht eeuwen lang via vererving in eigendom hadden staan namelijk centraal tijdens deze expositie. Bovendien verschijnt er bij Waanders Uitgevers een bijzonder boek in nauwe samenwerking met Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten:  een boek vol ‘selfies-uit-vroeger-tijden’.

Het boek Adellijke familieportretten op Duivenvoorde, geschreven door Sabine Craft-Giepmans, Hilde Gilissen en Annette de Vries biedt een volledig overzicht van de portrettencollectie, inclusief portretten die eerder de collectie hebben verlaten. De geportretteerde dames, heren en kinderen krijgen door Adellijke familieportretten opnieuw een ‘blos op de wangen’. De families Van Wassenaer (13e-18e eeuw), Steengracht (19e eeuw) en Schimmelpenninck van der Oye (20e eeuw) hebben allemaal in het kasteel gewoond. Door de eeuwen heen hebben honderden portretten hun weg naar het kasteel gevonden: portretten van bewoners, hun voorouders of andere familieleden. Ieder portret hing er met een reden en met een eigen verhaal.

Nooit eerder waren al deze portretten, die de bewonersgeschiedenis van Duivenvoorde zo karakteristiek in beeld brengen, samen te zien als in dit boek en een tentoonstelling. De familieportretten vertellen, afzonderlijk én samen, een verhaal over mensen van vlees en bloed: hun herkomst, levenslot, maatschappelijke status en persoonlijke, politieke en religieuze loyaliteiten. De familieportretten werden vervaardigd door de bekendste portrettisten van toen, zoals Gerard van Honthorst, Johan Mijtens, Jonson van Ceulen, Jacob Gerritsz Cuyp, Cornelis Kruseman, Charles Howard Hodges en Jan Toorop.

De expositie van de portretten is te bezoeken van 18 april tot en met 24 oktober en het boek is voor 22,50 euro verkrijgbaar in de boekhandel en bij de kassa van het kasteel.

BRON: Persbericht Uitgeverij De Kunst, Waanders Uitgevers en Kasteel Duivenvoorde

 

Lees ook:Acht eeuwen aan portretten
Lees ook:Kasteel Duivenvoorde wil wintertafereel Schelfhout verwerven via crowdfunding
Lees ook:Van de Poll bij Van Loon
Lees ook:De familieportretten van Adriaan de Lelie
Lees ook:Van Ferdinand Bol tot Jan Veth wordt verlengd

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>