Pieke Bergmans en het karakter van het materiaal

Pieke Bergmans Crystal Virus, 2007 Kristal, gelakt metaal (Bertoia Side Chair, ontwerp Harry Bertoia) Foto Mirjam Bleeke

Pieke Bergmans
Crystal Virus, 2007
Kristal, gelakt metaal (Bertoia Side Chair, ontwerp Harry Bertoia)
Foto Mirjam Bleeke

“Laten zien dat alles anders kan.” Dat is wat Pieke Bergmans nastreeft in haar werk. Met die insteek heeft ze sinds 2006, toen ze doorbrak met haar serie Crystal Virus, bliksemsnel haar naam gevestigd als vormgever. Ook internationaal is Pieke bekend. Zo is ze momenteel Brazil’s Designer of the Year. Vanaf augustus is een selectie uit haar jonge en verrassende oeuvre te zien in de tentoonstelling Freeze, Pieke Bergmans Design in Het Noordbrabants Museum in ’s-Hertogenbosch.

Het is Bergmans (1978, Sprang-Capelle) eerste museale solotentoonstelling in Nederland, ze tekent zelf voor de vormgeving. Er is recent, niet eerder getoond werk te zien waaronder de stoel Melted Bronze en naar verwachting het neonlicht Alive. Kenmerkend voor haar manier van werken is dat ze bestaande productietechnieken manipuleert en oprekt om tot nieuwe vormen te komen. Ze werkt niet vanuit vastomlijnde schetsontwerpen maar laat de eigenschappen van het materiaal tijdens het maakproces een grote rol spelen in het uiteindelijke resultaat. Dit resulteert in series waarbinnen elk object uniek is. Bergmans beperkt zich daarbij niet tot één soort materiaal maar werkt met glas, plastic, keramiek, kunststof en metaal.

Pieke Bergmans studeerde grafisch ontwerp aan St. Joost in Breda, 3D-design aan ArtEZ in Arnhem, industrieel ontwerpen aan de Design Academy in Eindhoven en product design aan de Royal College of Art in London. Na haar studie opende ze in Amsterdam en Milaan een eigen studio, ook heeft ze een werkplaats in Tilburg. Haar werk is in meerdere internationale museale en privé collecties opgenomen.

Freeze is te zien vanaf 23 augustus tot en met 11 januari 2015.

Lees ook:De ‘Freeze’ van Pieke Bergmans
Lees ook:Pieke Bergmans mengt glas met brons
Lees ook:Design van eigen bodem
Lees ook:Brigitte van Nylen heeft pittigste meptasje
Lees ook:Particle S van Robbert van der Horst – Metaal Kathedraal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>