Brigitte van Nylen heeft pittigste meptasje

Het pittigste meptasje van Brigitte van Nylen

Het thema van de Leather Design Prijs 2011 was dit jaar het pittigste meptasje. Het fenomeen “meptasje” dateert uit de jaren zestig, toen vrouwen altijd met een tasje op stap gingen. Met deze tas sloegen dames honden van zich af of ze gaven dieven een klap op hun hoofd. De Vlaamse Brigitte van Nylen heeft afgelopen week met haar ontwerp de Leather Design Prijs 2011 gewonnen. Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam toont tot januari de ontwerpen van alle genomineerden.

 

Het meptasje van Belinda Drabble met de toepasselijke tekst 'Kapow'

Een meptasje is een talisman, een wapen, en gaf elke vrouw zekerheid voor elke (onverwachte) situatie. De jury, bestaande uit Hester van Eeghen, Willem Wentholt (reparateur), Sigrid Ivo (directeur Tassenmuseum), Laila Vestering (Kunstcentrum Haarlem) en Roger Hurkmans (producent tassen), beoordeelden de ontwerpen op kunstzinnigheid, maakbaarheid, materiaal, ambacht en originaliteit van de uitwerking van het thema. De jury heeft het ontwerp van Van Nylen uitgekozen vanwege de eigen vormtaal van een klassiek gegeven. Zij roemden vooral de eigentijdse kijk op het meptasje. Naast het feit dat met dit ontwerp een flinke mep gegeven kan worden, is het ook heel goed te gebruiken in het dagelijks leven bij voorbeeld voor een feestje of een picknick. Van Nylen heeft zeer veel oog voor detail; te zien zowel aan de binnen- en aan de buitenkant van de tas. Belangrijkst is de mooie uitvoering van de tas, waaraan goed te zien is dat de maakster het leerambacht heel goed beheerst.

Het genomineerde ontwerp van Shanna Deurloo en Robert Jan Snoek

De Leather Design prijs is een tweejaarlijkse prijs die door Tassenmuseum Hendrikje en tassenontwerpster Hester van Eeghen wordt georganiseerd om ontwerpers te stimuleren met leer te werken en om de aandacht vestigen op het ambacht en op het talent van tassenontwerpers. Het ontwerp van Van Hylen wordt binnenkort in 30-voud geproduceerd en krijgt een prominente plaats in de expositie bij Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam en vanaf februari in het Kunstcentrum in Haarlem. Ook de ontwerpen van de andere genomineerden, Belinda Drabble, Shanna Deurloo en Robert- Jan Snoek is tot en met 29 januari nog in Tassenmuseum Hendrikje te bewonderen.

Lees ook:Modeprijs voor een Koninklijke tas van start
Lees ook:Museum Van Loon & Tassenmuseum Hendrikje introduceren tijdelijk combiticket
Lees ook:Lenneke van der Goot wint EposPress Tekeningen Prijs 2014
Lees ook:Design van eigen bodem
Lees ook:Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst zijn bekend

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>