Omstreden remake van Sandro Botticelli komt naar Nederland

Het originele werk van Sandro Botticelli, waar de remake op gebaseerd is. CREDITS: Wikimedia Commons

Het originele werk van Sandro Botticelli, waar de remake op gebaseerd is. CREDITS: Wikimedia Commons

De omstreden remake van een werk van Sandro Botticelli komt naar Nederland. Het betreft een fotocollage geïnspireerd op Botticelli’s werk ‘De kruisiging van Jezus’. Het omstreden werk wordt op 8 juni onthuld in De Lellebel in bijzijn van de kunstenaar Martijn Crowe.

De Lellebel is een bar in Amsterdam die sinds jaar en dag een ontmoetingsplek is voor iedereen die zich niets aantrekt van seksuele etiketten als man en vrouw. Dat maakt de bar tot een ideale locatie voor het plaatsen van de fotocollage. De collage is relatief omstreden, omdat naaktmodellen uit de hele wereld, van alle sekses en leeftijden, worden gebruikt. Het grootste ‘pijnpunt’ is echter dat in plaats van een lijdende Jezus-Christus een uitnodigende transgender te zien aan het kruis als symbool voor diversiteit. De fotocollage ondersteunt de boodschap van diversiteit en omarmt deze, maar diezelfde boodschap was reden voor landen als Brazilië, Thailand en Argentinië om een expositie van het werk te verbieden.

De remake van Botticelli is slechts één van de vele kunstwerken die Martijn Crowe met The Faketory de afgelopen jaren geproduceerd heeft in de strijd voor zichtbaarheid van mensen die niet in de normen van veel landen passen en daardoor ongewenst verklaard worden. Daarbij gaat het niet alleen om transgenders of dragqueens, maar ook om zwervers en daklozen op de straat. Hans Wijtenburg, de eigenaar van de dragshowbar De Lellebel, geeft aan diep geraakt te zijn door het werk van Martijn Crowe. “Hoewel ik al jaren in deze wereld rondloop, en weet hoeveel weerstand je nog steeds moet overwinnen, vind ik de bijdrage van dit werk aan het doorbreken van levensgevaarlijke taboes enorm. Het is een eer om dit werk in De Lellebel te hangen.”

Hopelijk draagt het werk inderdaad bij aan het doorbreken van taboes. Gezien het feit dat Conchita Wurst onlangs het Eurovisie Songfestival won als ‘vrouw met de baard’, lijkt het er op dat we toch iets meer open gaan staan voor mensen die anders zijn, maar tegelijkertijd toch hetzelfde zijn. Want ook al ben je anders, zie je er anders uit of gedraag je je anders, uiteindelijk zijn we allemaal mensen van vlees en bloed! In mijn ogen toont het werk van Crowe dan ook niet alleen diversiteit, maar ook de kwetsbaarheid van de mens en tegelijkertijd de kracht van de mens. Een duidelijk statement is het zeker: de mensheid is divers, deal with it!

De vernissage van het werk van Crowe vindt plaats op zondag 8 juni. Meer informatie over het werk en de andere werken van Martijn Crowe is hier te vinden.

Lees ook:Kunst in Dhaka als sociaal project
Lees ook:Tekening van Botticelli voor het eerst in 100 jaar te koop
Lees ook:Brengt Amsterdam fascistengroet?
Lees ook:Dibbets en Sierhuis op veiling onder € 3000
Lees ook:Kunst app van de week: Be Part Of

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>