Esiri Erheriene-Essi maakt debuut in Museum Arnhem

Esiri Erheriene-Essi, Pussy Riot (For Assata), 2013. CREDITS: Esiri Erheriene-Essi Museum Arnhem

De van oorsprong Britse kunstenares Esiri Erheriene-Essi heeft met ‘Don’t support the greedy’ haar eerste grote museale solotentoonstelling te pakken bij het Museum Arnhem. Don’t support the greedy is ontleend aan een van de vele teksten waarmee Esiri Erheriene-Essi (Londen, 1982) haar schilderijen vergezeld laat gaan. 

Esiri Erheriene-Essi volgde vanaf 2009 de masteropleiding bij De Ateliers in Amsterdam waar zij sindsdien woont. Zij won in 2009 de Koninklijke Prijs voor de Schilderkunst. Haar werk heeft inmiddels een grote vlucht genomen. De tentoonstelling in Museum Arnhem is haar eerste grote museale solopresentatie en toont een selectie uit haar werk vanaf 2006 tot en met 2014.

Esiri hanteert in haar schilderijen en tekeningen een onopgesmukte stijl, soms afgewisseld met vlakke, strakke lijnen. Door veel expressief kleurgebruik, waaronder veel geel en rood, en rauwe, schetsmatige streken schildert zij onderwerpen waarvoor zij zich laat inspireren door haar immense beeldarchief. Dit zijn afbeeldingen uit kranten, tijdschriften, films enerzijds en muziek en literatuur anderzijds. Gebeurtenissen uit het heden vormen soms de aanleiding om terug te grijpen op gebeurtenissen uit het verleden. Frappant is de manier waarop verschillende gebeurtenissen via beelden en tekst met elkaar worden gecombineerd, waardoor er verbanden worden gelegd die ook voor onze visie op het heden relevant zijn. De schilderkunst beschouwt zij als haar medium bij uitstek om de complexiteit van de 20e en 21e eeuw te vatten. Een schilderij staat voor haar gelijk aan het voeren van een gesprek, waarin allerlei gezichtspunten aan de orde kunnen komen.

De werken die in ieder geval te zien zijn in Arnhem zijn Casual Observers (2006), dat is opgebouwd als een stripverhaal: het is een momentopname met close-ups uit het leven van haar vrienden en vriendinnen gedurende één etmaal. In het schilderij Confessions of a Gigolo (2009) laat juist weer een naakte jongeling in verschillende uitsneden zijn gedachten gaan over de op dat moment hippe kunsttheorieën en inspirerende kunstenaars als Lucian Freud en Chantal Moffe. Ook haar meer recente werken Kalopsia en Avwebo (Expensive Shit) uit 2013 zijn in Arnhem te zien.

De titel van haar eerste solovoorstelling ‘Don’t support the greedy’ is ontleend aan een van de vele teksten waarmee Esiri Erheriene-Essi (Londen, 1982) haar schilderijen vergezeld laat gaan. De tekst staat op een banier en wordt gedragen door drie zangeressen, de Supremes, die vaker terugkeren als onderwerp in de schilderijen van Erheriene-Essi. Dit trio symboliseert voor de kunstenares de jaren zestig, het tijdperk van de rassenrellen en Martin Luther King. De tekst ‘Don’t support the greedy’ staat op het schilderij Pussy Riot (For Assata)(2013) dat niet voor niets verwijst naar de huidige Russische kritische vrouwenband die – anders dan de Supremes – hun kritiek niet onder stoelen en banken steken.

De tentoonstelling van Esiri Erheriene-Essi is te zien tot en met 7 september.

Lees ook:Museum Arnhem ziet bezoekersaantal toenemen
Lees ook:Koninklijke Prijs voor vier kunstenaars
Lees ook:50 jaar tekenkunst in Nederland
Lees ook:Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2011
Lees ook:Kunsttaxatie van Christie’s in Museum Arnhem

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>