50 jaar tekenkunst in Nederland

Hanneke Francken, Final Cut, 2010. Collectie Eneco. Foto: Ronald van Wieren

Vandaag opent de tentoonstelling “All About Drawing” in het Stedelijk Museum Schiedam. Er zal een kleurrijk overzicht van 50 jaar na- oorlogse tekenkunst gegeven worden met ongeveer 150 kunstwerken van 100 Nederlandse kunstenaars, waaronder Armando, Marlène Dumas, Lucebert, Co Westerik en Schiedammer Sjef Henderickx. Voor de geselecteerde kunstenaars is de tekening de belangrijkste discipline binnen hun oeuvre.

De tentoonstelling is in te delen in verschillende categorieën zoals figuratieve tekeningen, abstractie, serieel en fundamenteel. Het is een afwisselend geheel van genres, tekenstijlen, abstractie en figuratie. Diana Wind, directrice van Stedelijk Museum Schiedam, zegt “mensen die denken dat hedendaagse kunst abstract is, kunnen hier zien dat het anders is. Er is veel figuratieve tekenkunst, en het is een feest van kleuren.” In het onderstaande filmpje van RTV Rijnmond kun je alvast een idee krijgen van de tentoonstelling en verteld kunstenaar Sjef Henderickx over zijn werk.

In het Stedelijk Museum Schiedam kun je tevens een selectie kunstwerken van de vijf genomineerde kunstenaars van de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs bewonderen. Dit waren: Nik Christensen, Esiri Erheriene- Essi, Marijn van Kreij, Ahmet Ögüt en Jonas Staal. Ahmet Ögüt heeft de Beeldende Kunst Prijs uiteindelijk gewonnen. Ook heeft het museum in de foyer van Theater aan de Schie kunstwerken geëxposeerd onder de titel “Stedelijk Museum Schiedam op locatie”. Dit zijn bloemstillevens die uit de 18de -eeuw tot de 20ste -eeuw dateren.

“All About Drawing” is nog tot en met 28 augustus te zien, de “Volkskrant Beeldende Kunst Prijs” tot 15 mei en “Stedelijk Museum Schiedam op locatie”tot 1 mei.

Lees ook:Floris Kaayk wint Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014
Lees ook:Stedelijk Museum Schiedam is klaar voor Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2015
Lees ook:De ontknoping nadert: de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2014
Lees ook:Genomineerden Volkskrant Beeldende Kunst Prijs 2012 bekend
Lees ook:Ahmet Ögüt wint kunstprijs Volkskrant

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>