Musea kiezen deze lente massaal voor bloemen

Abraham Mignon, De omvergeworpen ruiker, ca. 1660

Het Rijksmuseum kondigde gisteren aan dat de tentoonstelling ‘Dutch Flowers’ vanaf 6 april in de dependance op Schiphol te zien zal zijn. Op 11 maart opende in het Sieboldhuis te Leiden  de tentoonstelling ‘Sterren, bloemen en Honingnacht’en eergisteren ging in het Van Gogh Museum al de tentoonstelling ‘Bloesem’ van start. Daarnaast zal op 26 maart bij de Buitenplaats te Eelde ook nog eens de tentoonstelling ‘Bloemen’ van start gaan. Het bloemenseizoen onder de musea werd al op 1 maart geopend met de tentoonstelling ‘The colour of spring’ in het Noordbrabants Museum. De jaarlijkse bloemenpresentatie in het Frans Hals Museum zal dit jaar vanwege de verbouwing echter niet doorgaan.

Eergisteren schreef ik al over de tentoonstelling ‘Bloesem’ in het Van Gogh Museum. De andere tentoonstellingen zal ik nu kort behandelen.  Aangezien de tentoonstelling in het Noordbrabants museum het bloemenseizoen heeft geopend, zal ik hiermee beginnen.

Het museum heeft de presentatie van de bloemschilderkunst tijdelijk verjongd met werken van Arjan van Arendonk. Het gaat hier hoofdzakelijk om schilderijen van  bloemen op bedrukte stof. Een techniek die Van Arendonk al twintig jaar lang gebruikt. De tentoonstelling is nog tot en met 15 mei te zien.

‘Sterren, Bloemen en Honingnacht’ is een tentoonstelling gewijd aan werken van de Japanse kunstenares Aya Takano. Deze kunstenares combineert in haar werk Manga met 19e eeuws Japonisme. Op 9 en 10 april zal het museum in het teken van de Japanse tekenstijl Manga staan. Er zullen dan onder andere workshops en live demonstraties in het Sieboldhuis georganiseerd worden. ‘Sterren, Bloemen en Honingnacht’ is nog tot en met 25 april te zien.

Aya Takano, Titel onbekend, 2004

De Buitenplaats in Eelde heeft bij deze bloemenexpositie werken van kunstenaars uit verschillende disciplines. Schilderijen, beeldhouwwerken en installaties vormen samen een hommage aan de ontwerpster van de museumtuin: Janneke van Groeningen (1943-2007). De tentoonstelling loopt van 26 maart tot en met 19 juni.

Tenslotte zullen op Schiphol bij de expositie van de Rijksmuseum Schiphol negen werken te zien zijn, die in de 17e eeuw in de smaak vielen bij de rijken van die tijd. De werken zullen vanaf 6 april tot en met 5 september 2011 te zien zijn op de geheel vernieuwde Holland Boulevard, in het gebied achter de paspoortcontrole tussen de E- en F-Pier. Het is elke dag gratis toegankelijk van 07.00 tot 20.00 uur.

Lees ook:Vincent van Gogh zit goed in de bloemen
Lees ook:Hermanus Berserik in De Buitenplaats
Lees ook:Singer Prijs 2011 naar Dorothé van Driel
Lees ook:Fotograaf Terry O’Neill in the picture
Lees ook:100.000e bezoeker voor tentoonstelling Rodin – Genius at Work

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>