Gauguin in Van Gogh Museum

Les Laveuses - Paul Gauguin

Paul Gauguin en enkele vrienden exposeerden in 1889 in het Café des Arts in Parijs. Ze waren niet welkom in de officiële expositieruimtes van de Parijse Wereldtentoonstelling. En cafébaas Volpini zocht juist iets moois voor zijn lege wanden, omdat de bestelde wandspiegels te laat zouden worden afgeleverd. Vandaar.

Gauguin toonde er onder andere elf zinkografieën op kanariegeel papier, die we nu kennen als de Volpini-serie. Hij maakte de prenten naar zijn eigen schilderijen op aanraden van kunsthandelaar Theo van Gogh, die tegen hem had gezegd dat er interesse bestond voor zulke betaalbare prenten.

Het Van Gogh Museum, dat de complete serie in 2004 verwierf, exposeert de prenten in combinatie met enkele van Gauguin’s topstukken uit internationale musea. De expositie Paul Gauguin. De doorbraak naar moderniteit loopt tot en met 6 juni 2010.

Lees ook:Paul Huf fotografeert Vincent van Gogh
Lees ook:Vincent van Gogh verloor oor door degen Gauguin
Lees ook:Van Gogh: ‘Een beetje de zonnebloem’
Lees ook:Late Gauguin te koop op Tefaf
Lees ook:MoMa brengt diepte in werken Gauguin

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>