Vincent van Gogh verloor oor door degen Gauguin

Vincent van Gogh verloor zijn oor in een gevecht met Paul Gauguin, beweren de Duitse historici Hans Kaufmann en Rita Wildegans in hun boek Van Goghs Ohr.

De historici verzetten zich tegen de heersende theorie dat Van Gogh op 23 december 1888 in een vlaag van razernij met een scheermes een stuk van zijn linkeroor afsneed. Het duo komt met een alternatieve theorie:

Van Gogh en zijn gast Gauguin krijgen woorden in Vincent’s huis in Arles. De ruzie loopt zo hoog op dat Gauguin boos het huis verlaat.

De twee vrienden vervolgen hun ruzie op straat. Gauguin pakt uit woede of zelfverdediging zijn degen en hop…

Gauguin’s wapen scheidt Van Gogh van zijn oorlel.

Ruim honderd jaar later is Van Gogh’s oor even wereldnieuws. De publiciteitsmachine draait op volle toeren bij de publicatie van de Engelstalige versie van het Duitse boek.

‘Art historians claim Van Gogh’s ear cut off by Gauguin’, meldt The Guardian.

‘Révélations sur l’oreille coupée de Van Gogh’, belooft Le Figaro.

‘Nuove rivelazioni su Van Gogh: Fu Gauguin a mozzargli l’orecchio’, bericht La Stampa.

‘¿Cortó Gauguin la oreja a Van Gogh?’ vraagt El Mundo.

De dubbele vraagtekens in de Spaanse kop passen het beste boven het verhaal. Het blijft speculatief. Er is veel geschreven over Van Gogh’s oor. We kennen eigenlijk alleen Gauguin’s versie van het gebeuren.

Het Van Gogh Museum vertelt op de website Van Gogh & Gauguin:

“Op de avond van 23 december gaat het mis. Er vindt een drama plaats in de woning aan de Place Lamartine 2 waarvan de ware toedracht tot op heden nog steeds niet precies bekend is. Volgens Gauguins versie van het verhaal snijdt Van Gogh zichzelf in een vlaag van razernij een stuk van zijn oor af en brengt het naar een prostituee in een belendend bordeel. Gauguin vlucht naar Parijs, nadat hij Theo via een telegram van het drama op de hoogte heeft gesteld.”

“Van Gogh wordt opgenomen in het ziekenhuis van Arles. Op 7 januari keert hij terug naar het Gele Huis. Hij is diep teleurgesteld dat Gauguin zonder een woord is vertrokken. Als Van Gogh weer in staat is om te schilderen, portretteert hij zichzelf met zijn hoofd in het verband.”

Lees ook:Gauguin in Van Gogh Museum
Lees ook:Zonnebloemen enthousiast ontvangen
Lees ook:Arles zet Frank Gehry in de wachtkamer
Lees ook:Paul Huf fotografeert Vincent van Gogh
Lees ook:Van Gogh: ‘Een beetje de zonnebloem’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>