Naakt in de kunst is van alle tijden

Dat mensen al eeuwen lang naakten tekenen en schilderen, is deze week gebleken in Duitsland. Daar werden recent namelijk in een grot enkele naakten uit de steentijd ontdekt. De werken zouden mogelijk zo’n 12.000 jaar oud zijn en werden ontdekt tijdens onderzoek in de regio Bamberg (Beieren). Als de kunstwerken inderdaad zo oud zijn als de onderzoekers vermoeden, dan zijn het de eerste wandversieringen uit de steentijd die in Duitsland zijn ontdekt.

De tekeningen werden vermoedelijk gebruikt in een vruchtbaarheidsritueel, aangezien het zou gaan om afbeeldingen van naakte vrouwelijke lichamen en niet identificeerbare symbolen. Volgens de woordvoerster van het Beierse bureau voor Monumentenzorg, zijn deze mensen waarschijnlijk geïnspireerd geraakt door de druipstenen in de grot, die aan borsten en penissen doen denken. Dit zou ook de reden zijn dat deze mensen de grot voor vruchtbaarheidsrituelen hebben gebruikt.

De ontdekte werken  zijn voorlopig nog niet te bezichtigen, omdat men de ruimte nog verder moet onderzoeken. (Bron: ORF, Bayerischer Rundfunk en Spiegel)

Lees ook:Oudste schilderwerkplaats ter wereld gevonden?
Lees ook:Rijksmuseum houdt naaktverkiezing
Lees ook:Russische oliemagnaat klaagt Christie’s aan
Lees ook:Museum Het Valkhof toont uitzonderlijk collier
Lees ook:Facebook censureert Borstkanker Bodypainting Project

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>