Museum Het Valkhof toont uitzonderlijk collier

Het betreffende collier FOTO: AVRO

Museum Het Valkhof in Nijmegen zal gedurende een korte tijd een zeer uitzonderlijk collier tonen aan het publiek. Het collier werd tijdens opnamen van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch ontdekt door juwelenexpert Maarten Akkerman. Tijdens de opnamen werd het collier geschat op een waarde van 125.000 euro. De eigenaresse heeft nu besloten het collier van 3 tot en met 13 april in Het Valkhof te tonen. 

De anoniem gebleven eigenaresse heeft wel aangegeven het collier uiteindelijk te willen verkopen. Mensen die interesse hebben in het sieraad, kunnen hun voorkeur laten blijken aan het museum. Volgens juwelenexpert Akkerman is het juweel omstreeks 1930 in Nijmegen gemaakt in de Art Deco periode. Het juweel is beïnvloed door Indiase juwelen. Deze werden in die periode door Maharadja’s dikwijls aan Europese juweliers verkocht. Volgens Akkerman is het tegenwoordig “vrijwel onmogelijk om een dergelijke hoeveelheid smaragden als in dit juweel bij elkaar te vinden in dezelfde kleur en helderheid”.  Het collier zelf is hoogstwaarschijnlijk geïnspireerd op sieraden van het Franse juweliershuis Cartier.

Het is niet voor het eerst dat er uitzonderlijke stukken bij de opnamen gevonden worden. Zo was er het schilderij ’Het Kantwerkstertje’ van Joost van Geel (leerling van Gabriel Metsu), dat in 2010 werd ontdekt met een taxatiewaarde van 250.000 euro, een Congolees Spijkerbeeldje uit de 19e eeuw dat in 2012 in Kasteel Heeswijk-Dinther werd ontdekt (taxatiewaarde van 150.000 euro) en een broche van de Franse edelsmid en glaskunstenaar René Lalique. Deze broche werd getaxeerd op 100.000 euro en werd uiteindelijk verkocht voor 120.000 euro.

De uitzending van Tussen Kunst en Kitsch is te zien op 2 april om 20.30 uur op Nederland 1. De herhaling is op donderdagochtend.

Lees ook:TEFAF gewild doelwit voor criminelen
Lees ook:Tussen Kunst en Kitsch in 101 ontdekkingen
Lees ook:EYE behaalt doelbedrag voor restauratie vooroorlogse films
Lees ook:Onbekend werk van Klimt opgedoken in Nederland
Lees ook:Kunstenaar Ben Akkerman overleden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>